неделя, 5 май 2024 г.

Треньорът на Гришо: Трябва му още малко постоянство

Данте Ботини даде специално интервю пред Пол Кинг за подкаста на ATP, в което разказа за съвместната си работа с Григор Димитров. Дългогодишният треньор на Кей Нишикори, под чието ръководство японецът постигна най-големите си успехи, започна работа с първата ни ракета в края на миналата година и само два месеца по-късно Димитров достигна до 1/4-финал на Australian Open. Аржентинецът сподели кога световният №17 за пръв път му е предложил да станат екип и какво според него е нужно на Димитров, за да бъде сред претендентите за титлата на всеки турнир, в който участва.

Как се стигна до партньорството ти с Димитров и какво е мнението ти за резултатите му през сезона до момента?

– Аз и Григор разговаряхме още, след като приключих работата си с Кей Нишикори. Попита ме дали евентуално бих искал да стана негов треньор, но трябваше да му откажа, тъй като вече се бях договорил с Николас Джари. Двамата отново влязохме в контакт в края на миналата година, когато вече бях приключил с Джари. Дойдох в Монте Карло за три дни и минах нещо като пробен период. Не проведохме много тренировки, но разговаряхме доста. Веднага си паснахме и започнахме официално да работим заедно по време на предсезонната подготовка, преди отпътуването за Австралия. Стартирахме годината добре и той игра силно на Australian Open. За съжаление на 1/4-финала се появи контузията в гърба, но като цяло смятам, че до момента се справяме много добре.

Вероятно е вълнуващо да се работи с него, тъй като е ясно, че той притежава невероятен талант, но сега сякаш има нужда от помощ, за да го разгърне напълно?

– Да, така е. Всички са наясно с таланта му и с това, което умее на корта. Освен това той е на високо ниво и по отношение на физиката. Това, върху което трябваше да поработим, бяха някои по-специфични неща от тактическа гледна точка, като например как да играе срещу конкретни тенисисти и с каква нагласа да влиза в някои определени мачове. До момента обаче имаме само 4 турнира заедно, така че все още се опознаваме. Надявам се, че годината ще бъде добра за нас.

Четох твое интервю, в което сподели, че когато за пръв път си тренирал с него си бил изненадан от някои от нещата, които умее. Можеш ли да ни разкажеш повече за това?

– Това, което имах предвид тогава, е че той пласира няколко невероятни удара. Удивителното беше как направи така, че някои от тези много трудни удари да изглеждат лесни. Бях много, много впечатлен. Вижте, работих 9 години с Кей Нишикори, който също е много талантлив играч, но с Григор бях супер, супер впечатлен с каква лекота прави някои много трудни неща.

Димитров е на 29 години. Как провеждате тренировките и се подготвяте за мачовете като имате предвид този факт?

– Понякога е лесно, друг път – не. Що се отнася до спортната възраст на тенисистите бихте могли да кажете, че е стар. Не е младо момче, на което можеш да кажеш много неща и той веднага да ги промени. Той вече си има изграден характер и игрови стил. Свикнал е да прави нещата по определен начин, така че в случая ключовото е да успееш да влезеш в главата му, ако мога така да се изразя. Много е важно това, че си говорим много, тъй като по този начин мога да му предам своите виждания за играта и едновременно с това да го накарам да ми се довери.

Ти си треньор, който непрестанно окуражава играчите си. На турнира в Акапулко това отново се видя много ясно. Това твоят обичаен подход ли е или някои тенисисти имат нужда от подобен тип мотивация?

– Бих казал, че това е естественият ми стил. Винаги се опитвам да бъда позитивен и да гледам от добрата страна на нещата. Разбира се, когато забележа нещо, което не е както трябва, говоря за това с играча си, но обичам да завършвам тренировките си позитивно. Не спестявам лошите неща, но наблягам на добрите и на начина, по който той би могъл да ги усъвършенства. Мисля, че това е много важно не само за тенисистите, но и за всеки човек. Тренировките са моят занаят и ако след тях се прибирам с лоши чувства вкъщи, значи нещо не е наред. Затова винаги се опитвам да разведрявам обстановката в края на заниманията. Винаги окуражавам и подкрепям Григор и го поздравявам за добрите неща, които прави.

По-рано спомена представянето му на Australian Open. Нещата очевидно не завършиха добре за Димитров заради контузията на 1/4-финала, но въпреки това вероятно има много неща, заради които сте били доволни след турнира?

– О, да, определено. Едно от нещата бе това, че той игра срещу много добри играчи по пътя към 1/4-финала. Бях много доволен от това, което видях. Предсезонната ни подготовка беше много добра и в Мелбърн Григор беше на високо ниво както физически, така и психически. Беше уверен и вярваше в себе си, което ме направи много щастлив. За съжаление на загрявката преди мача с Карацев той ми сподели, че нещо не е наред. Винаги е много тежко да загубиш по този начин.

Кое е нещото, което липсва на Григор, за да може непрестанно да бъде претендент за титлите? Ясно, че притежава необходимия талант, така че дали не става въпрос за нещо на психологическа основа?

– Мисля, че му трябва още малко постоянство. Можеш както да спечелиш, така и да загубиш, но често съм му казвал, че ако ще губи, може поне да даде всичко от себе си, да играе своята игра и да атакува по начина, по който умее. Той е страхотен играч и е труден за побеждаване, но трябва да продължава да полага усилия и да дава всичко от себе си във всеки един мач.

Лично мое наблюдение е, че откакто работите заедно Димитров отново се наслаждава на тениса и няма склонноста да се отпуска така, както го е правил в миналото. Споделяш ли това мнение?

– Да, така мисля. Чувам от много хора, че сега той е по-щастлив и се раздава повече. Преди информацията ми в това отношение идваше от тенисисти, които са играли или тренирали с него, но сега, когато го познавам и съм част от ежедневния му живот, също мога да кажа, че той е много мотивиран и концентриран и се надявам това да остане така до края на годината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html