неделя, 5 май 2024 г.

Корнелия Нинова връща мандата за съставяне на кабинет?

БСП ще върне мандата за съставяне на правителство, който президентът Румен Радев ще връчи на партията на 5 май. Очаква се председателят на партията Корнелия Нинова да свика в следващите часове заседание на Националния съвет, на което да се обсъдят шансовете на третата политическа сила да предложи кабинет и дали той може да подкрепен в Народното събрание. Според източници от „Позитано“ преобладаващото настроение в ръководството на столетницата е мандатът да бъде върнат, макар и не веднага. „Едва ли някоя от останалите партии в парламента ще ни подкрепи, по-добре е веднага да върнем мандата и да вървим към предсрочни избори“, заяви за anteni.bg човек от Изпълнителното бюро на БСП.

Корнелия Нинова ще настоява БСП да опита да състави кабинет, но този път ще се съобрази с позицията на Националния съвет и ако той е против, тя ще върне мандата на президента. Ако това стане факт, държавният глава ще обяви разпускането на Народното събрание, ще състави служебно правителство и ще обяви предсрочни избори. Те ще трябва да се състоят в началото на август, ако се спази тримесечният срок.

Първите две политически сили в Народното събрание вече върнаха мандатите си. ГЕРБ направи това след няколкодневни опити да се договори с останалите партии. Те обаче отказаха дори да седнат на масата на преговорите и така принудиха номинирания за премиер Даниел Митев да върне мандата. „Има такъв народ“ на Слави Трифонов дори не си направи труда да предложи преговори за съставяне на кабинет, а направо се отказа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html