неделя, 5 май 2024 г.

В опит да спаси себе си, Фандъкова уволни заместника си Чобанов

Кметът на София Йорданка Фандъкова изненадващо уволни заместника си Тодор Чобанов, който отговаряше за културата, образованието и спорта в Столичната община. В съобщението на Столична община не са посочени мотиви за отстраняването на Чобанов. Според запознати със ситуацията в кметството това е нескопосан опит на Йордан Фандъкова да прехвърли своята вина и отговорност за лошото управление на града, което предизвика масово недоволство и отлив на гласове от ГЕРБ в София. Управляващата доскоро партия се оказа втора политическа сила след „Демократична България“.

Не е тайна, че премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е вдигнал мерника на Фандъкова, която доскоро беше сред неговите фаворитки и дори бе спрягана за бъдещ премиер. Очаква се на конгреса на ГЕРБ на 11 май Фандъкова да бъде отстранена от поста заместник-председател на партията, заедно с градоначалника на Бургас Димитър Николов.

Тодор Чобанов е роден на 11 септември 1977 г. в Асеновград. Той е магистър по история и археология от СУ „Св. Климент Охридски“, а от 2008 г. е доктор по археология. Работил е като координатор на проекти в гражданския сектор, експерт в програма ФАР към МРРБ, началник на инспектората за културно наследство в Министерството на културата, консултант по културно наследство към постоянната работна група по връщане на незаконно изнесените ценности във ВКП и други. Преди да бъде назначен за зам.-кмет на София през 2011 година, Чобанов бе зам.-министър на културата, както и съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с ресор културно-исторически туризъм.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html