неделя, 5 май 2024 г.

Окончателно: Гласуваме само с машини на следващите избори

Изцяло с машини ще се гласува в секциите с над 300 избиратели в страната. Това решиха окончателно депутатите, които приеха на второ четене текстове от Изборния кодекс. Промените бяха подкрепени от 115 депутати. 72 от ГЕРБ и 1 от ДПС бяха „против“, а 32-ма бяха „въздържали се“, основно от ДПС. Така машинен вот ще има в 9398 секции в страната. На косъм не мина предложение на Хамид Хамид от ДПС да се разреши вот на хартия след изрично устно волеизявление пред секционната комисия. То бе подкрепено от 107 депутати, 97 бяха „против“ и 18 „въздържали се“. Не можем да направим предстоящите избори със същите машини и същата организация, обяви Хамид. И даде пример със себе си – не е успял да гласува с машина, въпреки че е искал.

По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства.Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

Срещу изцяло машинен вот се обявиха от ГЕРБ и настояха да се запази и гласуването с хартиена бюлетина, защото на последните избори 73% от хората са предпочели да гласуват така. Трябва да се съобразяваме с конституцията, която казва, че българските граждани имат право на общо и равно право на гласуване, обясни шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Гражданите достатъчно дълго време показваха, че едни от тях предпочитат да гласуват с машина, други с хартия. Ако отнемем това тяхно право на избор, ще нарушим конституцията, предупреди тя. И напомни, че именно ГЕРБ е партията, с чиято воля е било въведено гласуването с машина.

Любен Дилов от ГЕРБ поиска да бъдат дадени на избирателите повече възможности за гласуване. „Ами ако религията не ми позволява да пипам машина. Ако съм пастарянец – да не гласувам ли?. Нали се опитваме да дадем повече възможности и да вкараме повече българи в този процес“, попита Дилов. Според него нямало никаква житейска логика да се опитват да ограничат един начин на гласуване. Той видя и шпионски сценарий: Да не би да има опит да се направи толкова несигурен закон, че след парламентарните избори да се направи опит да има по-дълго служебно правителство, което да прави още едни нови избори наесен.

Становището на Обществения съвет към ЦИК е, че машинното гласуване е добре да бъде постепенно въведено и за 2021 г. да се продължи и гласуването с хартиена бюлетина, заяви Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя попита как ще се гарантира честността на вота, след като софтуера на машината може лесно да се сменя.

В този момент Любен Дилов отново се качи на трибуната и се оплака, че някой от лявата част на залата непрекъснато мяука. Наистина е месец май, може би се разгонват или така им действат обещанието за мандат, възнегодува депутатът от ГЕРБ. Водещият заседанието Кристиан Вигенин направи забележка на всички, които издават звуци и подвикват от място. И призова за по-организиран дебат, ако депутатите не искат да посрещнат Разпети Петък в залата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска да има и хартиени бюлетини и обяви, че е редно гражданите да бъдат улеснени да могат да упражнят правото си на вот. Той подкрепи тезата си с данни на ЦИК от последните избори, според които едва 30% от избирателите в секциите, в които е имало възможност за вот с машина, са гласували по този начин. Машини е имало в около 9300 секции – в 545 от тях няма нито един глас с машина, в други 825 секции така са гласували по-малко от 10 души. Карадайъ обясни, че машинното гласуване не е проблем за ДПС и даде пример отново по данни на ЦИК – в хасковското село Зорница, където има 100% машинен вот, 97% от гласовете са за ДПС. Общината с най-висок процент машинен вот е Сърница и там 82% са за ДПС.

Нека обаче се съобразим с данните от последните избори и е по-добре да има масово машинно отчитане на резултатите, за да се минимизира или елиминира машинния фактор, допълни Карадайъ.

16 страни в ЕС имат гласуване по пощата. А особено в условията на пандемия – това е бъдещето. Затова след машини трябва да се въведат гласуването по пощата и електронното дистанционно гласуване, за да скочи драстично активността, заяви пък Мартин Димитров от ДБ. Не е честно да се говори за дигитализация и 10 г. да не въведете машинно гласуване. Нека за това малко време да хванем бика за рогата и да направим нещо, допълни той.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html