събота, 4 май 2024 г.

Чешкият сенат готов да обвини президента Милош Земан в държавна измяна

Милош Земан печели президентските избори в Чехия | glasove.com Новини

Президентът на Чехия Милош Земан може да бъде обвинен от сената в държавна измяна, заради укриване на информация за разследването на взрива на боеприпаси в град Върбетице през 2014 година. Това съобщи чешката държавна телевизия, цитирайки председателя на сената Милош Вистрачи.  „Ще разгледаме възможността за подаване на конституционна жалба във връзка със съмнението, че президентът е извършил държавна измяна,“ каза Вистрачил.

При експлозията на 16 октомври 2014 г. загинаха двама души. Чешкото разузнаване твърди, че тя е извършена от двама агенти на руското военно разузнаване ГРУ под прякото ръководство на генерал Андрей Аврянов , който е заместник-ръководител на  Главното управление на щаба на руската армия. Подривната група е включвала общо шестима агенти на ГРУ.

Миналата седмица Чехия изгони 18 служители в руското посолство в Прага по подозрение във връзка с обвиненията, че агенти на страната да са замесени в тази афера.  Полицията в Чехия издирва руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов, свързани с криминалното престъпление. Взривените боеприпаси са собственост на българският бизнесмен Емилиян Гебрев. Според „Ню Йорк Таймс“, неговата цел е била да се изнесат за Украйна.

През 2018 г. разследващият сайт „The Insider” публикува материал, в който твърди, че истинските имена на Александър Петров и Руслан Боширов са Александър Мишкин и Анатолий Чепига. И двамата са офицери от руското военно разузнаване. Те пристигат в Чехия през 2014 г. и напускат страната в деня на експлозията. Предварително са изпратили имейл до оръжейния склад, за да си уредят посещение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html