неделя, 5 май 2024 г.

Европа разчита на „Супер Марио“ за вливане на милиарди евро

Еманюел Макрон (вляво) и Марио Драги са в отлично разбирателство.

Сп. „Експрес“

„Супер Марио“ се завръща. За по-малко от три месеца бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) успя да създаде убеденост, че той сега ръководи правителство (на Италия), с което всеки трябва да се съобразява на Стария континент. В тандем с френския президент Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги призова Европейския съюз да втвърди своя тон към доставчиците на ваксини, да заема повече на страните-членки и сега е нетърпелив от бавността на процеса на ратификация от държавите-членки на плана за стимулиране на европейските икономики от 750 милиарда евро.

Но Драги се отличава и в соло акции. В началото на март той предприе инициативата да блокира износа на запас от ваксини за Австралия, за да отмъсти за закъснението в доставките за Европа от фирмата-производител на ваксини „Астра Зенека“. За първото си пътуване в чужбина той отиде в Либия, за да утвърди ролята на Италия в реконструкцията на бившата й колония, но също така и да маркира почвата там пред турското вездесъщо присъствие. Няколко дни по-късно председателят на Европейския съвет квалифицира Реджеп Ердоган, турския президент, като „диктатор“, след унизителния протоколен инцидент за шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Не е трудно да се забележи, че италианците и французите обичат да показват близостта си. Трябва да се каже, че възходът на този нов френско-италиански тандем ще позволи на двете страни да компенсират тежестта на Германия върху Стария континент. „С оттеглянето на Ангела Меркел от политическия живот през следващата есен, Драги и Макрон – ако той бъде преизбран – ще бъдат движещата сила на ЕС, тъй като те имат сходни убеждения“, твърди Паскуале Паскино, професор по политически науки в Нюйорския университет. Ако двамата бивши банкери мечтаят за по-силна Европа, тяхната линия не винаги е абсолютно еднаква. „Драги смята, че ЕС не трябва да бъде неутрален, че трябва да има силна връзка със Съединените щати – Италия е част от американското стратегическо пространство в Средиземно море. Франция исторически има повече голистки амбиции, повече автономия“, коментира Марта Дасу, бивш италиански заместник-министър на външните работи и съветник по европейските въпроси в Института в Аспен.

Засега светлината на прожекторите е още по-фокусирана върху Драги, тъй като Европа изпитва известен лидерски вакуум. Германия е фокусирана върху трънливата тема за приемника на Ангела Меркел. Що се отнася до Макрон, той ще бъде мобилизиран да работи за преизбирането си в труден политически контекст. Затова Драги, спасителят на еврото, се радва на личния си престиж. „Но тази аура ще продължи, само ако успее да постигне реформите, които Европа чака в Италия“, нюансира Марта Дасу. Бившият професор по икономика е очакван „на завой“ от неговите партньори в Европа за използването на европейския план за възстановяване, тъй като страната му Италия ще се възползва от най-големия дял: 191,5 милиарда евро с две трети за изплащане. Огромна сума като бонус за държава, която има дълг от 160% от нейния БВП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html