неделя, 5 май 2024 г.

В България ще се гласува само с машини

Само машинно гласуване ще има в България, без да има възможност за алтернативен избор на хартиена бюлетина. Това прие днес правната комисия на парламента. Изключение ще се прави само при форсмажорни обстоятелства и за секции с избиратели под 300 души, каквито са в селата. Предстои промените да бъдат гласувани в пленарна зала. В чужбина ще се гласува с машини само в секциите, за разкриването на които има над 300 заявления.

Тези предложения са на партията „Има такъв народ“. Според текстовете в секциите все пак ще има отпечатани бюлетини. Не бе прието предложението на ДПС да има възможност за хартиено гласуване, ако избирателят изрично поиска това.

По време на заседанието на правната комисия от фирмите „Сиела Норма“ и „Информационно обслужване“ казаха, че няма човешка намеса при грешките, заради които бе отменено машинното гласуване във Велико Търново на последните избори на 4 април, а става въпрос за софтуерен проблем. Но ако има избори през това лято, няма да могат да бъдат доставени повече от 1500 машини допълнително. Към момента са поръчани над 9300, но те не са платени изцяло. Правната комисия прие още да има видеонаблюдение при отчитането на резултатите, както и президентът да назначава членове на Централната избирателна комисия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html