неделя, 5 май 2024 г.

Руски хакери изнудват полицията във Вашингтон

Хакери проникнаха в мрежата на полицията във Вашингтон, съобщи Би Би Си. Рускоезична група за изнудване, наречена Бабук, заплашва да пусне чувствителни данни за полицейски информатори, ако не бъде установен контакт в рамките на три дни. ФБР разследва степента на нарушението, съобщиха американски медии, позовавайки се на полицейското управление във Вашингтон.

Нападателите са насочени към компании или организации и могат да заключат системите им, след което изискват големи суми пари в замяна на прекратяването на хака. Това става чрез т.нар. „рансъмуер“.

В понеделник полицейското управление на Вашингтон заяви, че „е знаело за неразрешен достъп до сървъра“. Не е ясно дали нападателите са успели да изхвърлят полицията от достъп до системата по време на пробива. Бабук, рускоезична група за рансъмуер, която се появи по-рано тази година, заяви, че е изтеглила „достатъчно количество информация“ от вътрешните мрежи на полицейското управление, съобщава АП.

Снимките на екрана, за които се твърди, че са публикувани от групата в социалните медии, предполагат, че тя е получила достъп до информация за престъпна банда и доклади на полицейското разузнаване. По-рано този месец Бабук се насочи към баскетболния отбор на Хюстън – „Рокетс“ с рансъмуер и твърди, че е имала достъп до документи, включително договори за играчи и финансови данни. Миналата седмица руснак в САЩ се призна за виновен за заговор за изнудване с пари от компанията за електрически автомобили Tesla. Той е планирал да използва рансъмуер, за да открадне фирмени тайни за изнудване, казаха прокурорите. Според съобщения в медиите досега тази година правителствените агенции на САЩ са били обект на подобни атаки 26 пъти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html