неделя, 5 май 2024 г.

Турция „ранена“ от признатия от САЩ арменски геноцид

сн. Ройтерс/Джошуа Робъртс

Турското външно министерство обяви, че е привикало посланика на Съединените щати в Анкара, след като американският президент Джо Байдън призна арменския геноцид.

В събота държавният глава във Вашингтон заяви, че гибелта на 1,5 млн. арменци в Османската империя по време на Първата световна война представлява геноцид. Изявлението му разгневи Анкара и допълнително влоши обтегнатите отношения между двете страни, които са съюзници в НАТО.

В изявлението на турското външно министерство до посланик Дейвид Сатърфийлд се посочва, че изказването на Байдън няма правно основание и Анкара „го отхвърля, намира го за неприемливо и го осъжда по най-категоричен начин“. Позицията на Байдън е причинила „рана в отношенията, която ще е трудно да бъде отстранена“, пише още външното министерство на Турция.

По-рано Азербайджан също реагира остро на декларацията на Вашингтон и подчерта, че „фалшифицирането на историята и използването й за политически натиск“ са неприемливи.

Декларацията на Байдън обаче беше приветствана от Ереван. Арменският премиер Никол Пашинян подчерта, че Съединените щати отново са доказали непоколебимото си намерение да защитават човешките права и универсални ценности.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html