неделя, 5 май 2024 г.

Какво ще е лято 2021 насред ковид пандемията?

Оптимистичната прогноза е, че през настоящата 2021 г. ще имаме спокойно лято, но лошата новина е, че специфичният имунитет, който образуваме, е краткотраен. Много вероятно е да се наложи да се ваксинираме ежегодно. Това разкри пред Нова телевизия вирусоложката доц. Любомира Николаева-Гломб.

„Разковничето за овладяването на епидемията е ваксината“, каза специалистката. Колкото повече даваме възможност на вируса да навлиза, толкова повече той ще се променя. Единствено масовото ваксиниране е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген в популацията, посочи доц. Николаева. Тя даде пример с две страшни болести, преодолени благодарение на ваксините – едрата шарка и детския паралич.

По думите й вирусите мутират, хората също мутират, но при вирусите скоростта е много бърза, а и те се размножават в много кратък период от време. Еволюцията при вирусите върви с много голяма скорост и може да наблюдаваме еволюция в реално време, подчерта тя. 34 мутации са съвсем нормален брой за година и половина разпространение на инфекцията.

Тя посочи, че мерките трябва да бъда такива, че да могат да бъдат възприети от хората и да не тежат на живота. В успеха на всяка човешка дейност е да спазваме правилата, каза още тя. Според нея няма нищо толкова тежко в носенето на една маска например.

Доц. Николаева обясни, че трябва да се притесняваме в рамките на нормалното, защото излишното притеснение усложнява нещата. Тя се надява хората да проявят мъдрост, далновидност и да се държим както трябва, защото пандемията за нас вече не е нещо ново. Трябва да имаме доверие на нашите експерти и учени, и на Националния център по заразни и паразитни болести, който държи ръцете си на пулса на болестта, категорична бе тя.

„Засега нещата са спокойни“, увери доц. Николаева и допълни, че българската мутация тепърва ще се изучава и ще се изяснява дали има някакво значение. Към момента няма данни, че с нещо прави вируса по-особен, и вероятно ще остане научно доказателство, че вирусът мутира.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html