неделя, 5 май 2024 г.

„Гаранти коза“ фалира в Турция. Какво се случва у нас?

илюстрация Фейсбук

Истанбулски съд е обявил в несъстоятелност строителната компания „Гаранти коза Иншаат“ и процедурата по ликвидация е започнала на 30 март, съобщава „Дневник“, като цитира публикации в местни медии и съдебната институция. Какво обаче ще стане с проектите на „Гаранти коза“ в България?

В София компанията „ГК България“ ЕАД („Гаранти коза България“ до май 2019 г.), инвестира в два големи проекта – „Гранд каньон“ в район „Младост“ и друг – на терена на бившия електрокарен завод на бул. „Цар Борис III“. Неин собственик според Търговския регистър е нидерландската компания „ГК Глобъл Б.В.“.

Първият проект на стойност 120 млн. лв. планира строителството на три сгради – на 30 етажа, на 19 и на 16 етажа. Жилища, офиси, хотел и търговски център на пет нива трябва да оформят бъдещия „Гранд каньон“ на бул. „Александър Малинов“. Общо 700 апартамента са проектирани в сградите, което е предпоставка за допълнителен натиск към и без това натоварения трафик по бул. „Александър Малинов“ – това беше сред най-обсъжданите теми при обсъждане в общинския съвет през лятото на 2019 г. Строежът, който веднъж получи отсрочка от правителството като приоритетен инвеститор, все още е в начална фаза, макар да започна през 2017 г.

От офиса на „ГК България“ ЕАД на въпрос на „Дневник“ дали фалитът на „Гаранти коза“ в Турция ще се отрази на изпълнението на проекта в „Младост“, обяснили, че ще се обадят допълнително, когато могат да коментират ситуацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html