неделя, 5 май 2024 г.

Борисов: Мая да прави шоу, Слави да внимава, Радев да не мълчи

кадър Фейсбук

Тя трябва да прави шоу! С този кратък съвет се обърна премиерът Бойко Борисов към съпредседателката на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова. Вчера, като председател на комисията по ревизия на управлението от последните 10 години, тя нахлу в офисите на държавната „Булгартрансгаз” и поиска цялата документация по газопровода „Балкански поток”.

„Тя трябва да говори ежедневно, ежеминутно, тази истерия да продължава. Да изпратят писмо до съответните агенции за това, което искат. Ще им ги сложат в папки, ще ги закарат в парламента под опис. Такива работи – дай ми флашката… Такива работи няма! Писмено! Ние сме правова държава, всичко ще им дадем. Не искаме оставка”, заяви Борисов.

Премиерът в оставка свика среща с актива на ГЕРБ в София, където обсъди и актуални политически въпроси.

„Защо настояваха толкова бързо да върнем мандата? Ние вчера в 7:30 правихме изпълнителна комисия, за да го върнем в 9:30, и президентът да използва деня да даде мандата на втората партия. Тя да ни обяви един месец след изборите кой ще е премиер и кои ще са министрите. Вече месец след изборите не знаем какво ще правят. Хвърлиха се да правят комисии”, учуди се Борисов.

„От практиката знам, че когато една партия се заеме първо с избирателния кодекс, никога няма успех за тях”, каза още Бойко Борисов. Според него новите изборни правила няма да позволят нормално провеждане на следващите избори.

„Депутатът Трифонов може би не разбра какво му направиха. Всички си отхвърлиха своите избирателни закони. Но от второто четене депутатът председател на партия Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори. Това ще му го напомням всеки ден. Когато ги касират, ще го обвиня в задкулисие с Радев, че иска да държи държавата в диктатура. Нека ги приемат предложенията, гласувайте с 200 и се смейте за това, което ще причинят на държавата”, обърна се Борисов към членовете на партията.

„ГЕРБ хубав лош си извади министрите, но месец след изборите не знаем какво ще правят новите. Хвърлиха се веднага да правят комисии, да изслушват съдиите по делата. Аз съм знам стила на тези хора, всичките са били при мен, защото са разочаровани, че не им дадох да правят това, което искат. Радев нито веднъж не се произнесе по Навални, президент на държава на член на НАТО, не се е произнесъл и по шпионските скандали. Тази седмица ще има още развитие по тази тема. Вече една година се грижим за пенсионерите, вече над 1 млрд. лв. сме дали възрастните хора. Нали обичат да дават непрекъснато оценка, защо не дадоха за Плана за възстановяване или не казаха „ето го нашия, президентския план“. Тези структуроопределящи във външната политика неща, ние нямаме държавен глава, който да се произнесе по тях“, каза Борисов и коментира промените в Изборния кодекс и гласуването с машини: „Знам поне две чужди държави, които ще се намесят“.

Бъдещето на София

Преди това Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и активът на ГЕРБ дискутираха пускането на новата отсечка от третата линия на метрото и бъдещето на града.

„Това е една страхотна придобивка“, каза той за метрото. „Ако беше лесно и комунистите щяха да направят метро, в Москва има“, коментира още премиерът в оставка и допълни, че с метрото се намаляват вредните емисии с 90 000 т годишно.

За бъдещето на града той обяви, че в следващите ни дни, месеци, трябва да бъде дигитална София. „Софиянци очакват модерен, дигитален град“, каза той.

Борисов поиска от участниците в срещата да му представят идеите си за дигитална столица. Пред тях той изтъкна, че са направили много – метрото, булеварди, тангенти, но сега иска София да стане модерен град.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова „час по-скоро да се приеме Планът за възстановяване“. В отговор Борисов заяви: Те от План за възстановяване не се интересуват“.

„Направихме много – тангенти, булеварди, кръгови, мостове, шадраван, дори нямаше работещ като дойде ти. Тогава ние оправихме цялата инфраструктура, чак до АМ „Люлин“. Имаме с какво да се похвалим и още две години и половина искам да работите, както досега. После ще представим и нови кметове, както представихме нови министри“, каза Борисов за плановете за развитие на ГЕРБ.

„Направихме детски градини, училища, паркове, но софиянци винаги искат още. Сега всеки е с телефон и може с него да си купи билет, да си плати данъците. Сега е време да превърнем София в модерен и дигитален град. Това искам от вас – да го направите и затова искам да кажете какво е направено в тази сфера и какво ще правите“, каза Борисов.

Георги Георгиев адвокат и преподавател в СУ по търговско право, зам.-кмет по финанси пръв взе думата и на въпрос на премиера уточни: „Учил съм в Лондон и се върнах тук, където направих докторат. Аз не проумявам как и защо ДБ и БСП в общинския съвет не искат да продължим метрото и трябва за такива основни неща да спорим“.

Георгиев обяви, че БСП и „Демократична България“ в общинския съвет са против метрото да продължи до Симеоновския лифт. Георгиев показа на Борисов как може да се купи билет за градския транспорт през телефона.

„Искам всяка възможност на ежедневието да може да се свърши през телефона, да може да се платят данъците през телефона“, заръча Борисов към кмета и представители на общината.

Заместник-кметът по дигитализация Генчо Керезов се похвали с новата електронна система за прием в първи клас. Само една седмица вече 8500 деца са направили своите кандидатури.

Инвеститорите от чужбина се грижат много за своите работници. Те идват да вложат капиталите си и първо питат за хората. Проверяват първо болниците, училищата и детските градини и чак тогава са съгласни да дойдат и да инвестират, защото могат да са спокойни за служителите си и знаят, че няма да си загубят хората. Решаващо е къде са по-добрите услуги и медицинско обслужване, когато решават къде да инвестират“, категоричен бе Борисов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html