неделя, 5 май 2024 г.

Израел бомбардира Сирия заради Иран

Израел засили драстично въздушните удари по предполагаеми ирански центрове за производство на ракети и оръжия в Сирия,  предава Ройтерс. Възползвайки се от дългогодишния съюз със Сирия, Иран премества части от модерната си ракетна и оръжейна индустрия,  за да развие сложен арсенал в обсега на израелските населени центрове според израелски и западни разузнавателни източници и сирийски дезертьори.

Единствената израелска намеса досега в конфликта в Сирия се състоеше от спорадични въздушни удари за унищожаване на доставките на оръжие за подкрепяната от Иран ливанска група „Хизбула“. Но в момента Израел е насочен към проникването на Иран във военната инфраструктура на Сирия, заявиха трима израелски служители по сигурността и двама западни служители, запознати с въпроса пред Ройтерс.

Началникът на щаба на израелската армия Авив Кочави заяви през декември, че повече от 500 израелски ракетни удара само през 2020 г. са „забавили укрепването на Иран в Сирия … Но все още ни предстои дълъг път, за да постигнем целите си на тази сцена“. Разработването на прецизно управляеми ракети под прикритие в Сирия се смята за по-малко уязвимо от израелска атака, отколкото за пренасянето им по суша или по въздух от Иран.

В четвъртък Израел удари Ал Думайр в североизточните покрайнини на Дамаск, където заподозрените подкрепяни от Иран милиции имат силно присъствие. За период от три години Израел е използвал 4239 оръжия срещу 955 цели, като 70% от израелските пилоти са участвали в кампанията, а новите изтребители F-35I Adir са ръководили десетки мисии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html