понеделник, 29 април 2024 г.

Зеленски предлага на Путин среща в Източна Украйна

Украинският президент Владимир Зеленски подписа закон, позволяващ да бъдат свиквани резервисти на военна служба, без да бъде обявявана мобилизация. Новият закон, който украинският парламент прие в края на март, ще позволи на Киев „бързо да попълни военните части от всички сили за отбрана на държавата с резервисти, значително повишавайки по този начин бойната им ефективност по време на военна агресия“, заяви президентската канцелария.

Струпването на войски по границата от руска страна продължава и до около седмица „се очаква общият им брой да достигне 120 000“, съобщават от украинското МВнР. Украйна призова Запада да затегне санкциите срещу Москва за цели сектори от руската икономика. Москва отхвърли украинските и западните опасения от струпването с мотива, че тя е свободна да разполага свои сили, и подчерта, че те не заплашват никого. Същевременно Кремъл предупреди украинските власти да не се опитват да използват сила, за да си върнат контрола над Крим и районите в Източна Украйна, като заяви, че Русия може да бъде принудена да се намеси, за да защити гражданите в региона.

Вчера Зеленски заяви във видеообръщение, че „Украйна никога няма да започне война, но винаги ще се държи до края“, и предложи среща на Владимир Путин в Източна Украйна, за да успокоят напрежението. Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не е сигурен дали Путин е имал време да гледа обръщението на Зеленски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html