неделя, 5 май 2024 г.

Ружа Игнатова разследвана тайно и в България

Ружа Игнатова се разследва и в България за пране на пари и данъчни престъпления, научи ексклузивно вестник „Галерия“. Делото е от 2018 година и се води от следователи към Специализираната прокуратура. До този момент обаче не са съобщавани подробности за разследването. Според запознати в него има данни за участие на политици, бизнесмени и представители на ъндърграунда в паричните потоци, контролирани от криптофараонката.

„Става дума за пари с неясен произход, прехвърляне на скъпи имоти и приспадане на ДДС по сделки между свързани фирми. Следите водят към Обединените арабски емирства, където е регистрирано дружеството майка на Ружа Игнатова“, разказва запознат със схемата, за която още се събират доказателства с помощта на чужди служби.

Досега се знаеше, че Ружа Игнатова е обвиняема в страни като Германия, Швейцария, САЩ, както и в няколко азиатски държави.

В началото на 2018 година ГДБОП и прокуратурата претърсиха офиса на Ружа на пл. „Славейков“ в София. По това време тя вече беше безследно изчезнала. Тогава разследващите действаха по молба на колегите си от Германския град Билефелд, където се води едно от делата срещу Ружа. Намерените документи и данни от сървърите бяха изпратени в Германия. По това време от ръководството на прокуратурата и МВР отрекоха Ружа да се разследва у нас, защото измамените са от чужбина и няма текст от Наказателния кодекс, по който да бъде обвинена.

Братът на Ружа Константин беше арестуван в Лос Анджелис

Оказва се обаче, че през цялото време у нас се е водило следствие срещу фараонката, което не е обявявано публично. Има данни за милиони неплатени данъци от дружествата на Ружа, както и за пране на пари, а това са престъпления по Наказателния кодекс. Сумите, които са превеждали ужилените от криптовалутата уанкойн са минавали по сметки на фирмата „Уан Пеймънтс Сървисес“, регистрирана в България, а след това са прехвърляни в офшорки. „Галерия“ обаче не успя да научи за колко пари става дума.

От всички дела срещу Ружа Игнатова най-бързо се движи това в САЩ. То вече е в съда и е за измами за над 400 милиона долара. Ружа се скри от света година преди съдът в Ню Йорк да я обяви за издирване. На летището в Лос Анджелис беше арестуван брат й Константин. След повече от година в ареста той се призна за виновен и разказа в детайли как сестра му е станала част от най-голямата схема за измама в последните 30 години – с над 10 милиарда долара, източени от наивници по цял свят. Имената на Константин и това на майка му Веска фигурират и по секретното разследване в България, но те още не са разпитвани.

Майката Веска

Мистерията къде е Ружа Игнатова продължава да измъчва инвеститорите в криптовалутата й уанкойн по цял свят, които се оказаха измамени, както и прокурори и полицаи, които я издирват. Най-разпространената версия е, че Игнатова е убита по поръчка на хората над нея в схемата с криптовалутата. Друга гласи, че е със сменена самоличност и се крие в Африка. Според показанията на брат й Константин пред съда в Ню Йорк последната среща на Ружа Игнатова е била с руснаци в Атина.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html