неделя, 5 май 2024 г.

Путин заплаши Запада: Не пресичайте червените линии! Реакцията ще е сурова

 

Владимир Путин говори пред парламента в Москва.

Президентът Владимир Путин предупреди Запада да не пресича „червените линии“ спрямо Русия, като заяви, че Москва ще реагира бързо и строго на всякакви провокации по начин, който да принуди онези, които стоят зад тях, да съжаляват за действията си.

„Искаме добри отношения… и наистина не искаме да изгаряме мостове“, каза Путин в ежегодното си обръщение към двете камари на парламента в Москва. „Но ако някой обърка добрите ни намерения с безразличие или слабост и възнамерява да изгори или дори да взриви тези мостове, той трябва да знае, че реакцията на Русия ще бъде асиметрична, бърза и сурова.“ Русия ще определи къде се намира нейната червена линия във всеки конкретен случай, каза той. Неговите коментари дойдоха в кулминацията на 78-минутна реч, доминирана от отговора на Русия на пандемията и произтичащите от това икономически затруднения.

Миналата седмица Вашингтон затегна санкциите срещу Русия заради обвинения в компютърно хакване и намеса в изборите, а Чехия обвини Москва за роля в експлозии в склад за оръжие през 2014 г. Русия отрече неправомерни действия

В речта си Путин не спомена, както обикновено, за Алексей Навални, чието състояние в затвора се влошава след три седмици гладна стачка и е една от причините за напрежението между Москва и Запада. В сряда привърженици на Навални започнаха паралелни кръгови протести, докато трае речта на президента, а двама от най-близките съюзници на Навални бяха арестувани в Москва – Любов Собол, едно от лицата на популярния канал на Навални в YouTube и Кира Ярмиш, негов говорител.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html