неделя, 5 май 2024 г.

Викат министър Ангелов в парламента за ковид кризата

Костадин Ангелов. Снимка: БНТ

Здравният министър Костадин Ангелов ще бъде поканен в парламентарната комисия по здравеопазване през следващата седмица. Той ще отговаря на въпроси на депутатите за борбата с пандемията от ковид, за прилаганите мерки и какво е направено по този въпрос, откакто той е начело на министерството. Източници от партия „Има такъв народ“ заявиха за anteni.bg, че е възможно след това изслушване да се предложи създаването на нов Национален оперативен щаб, който да води борбата с инфекцията.  Председател на здравната комисия на Народното събрание е Александър Симидчиев от „Демократична България“ , а член доцент Андрей Чорбанов от формацията на Слави Трифонов. Двамата бяха сериозни противници на мерките, които приложи НОЩ в последната година.

Костадин Ангелов стана министър на здравеопазването през лятото на миналата година, когато премиерът Борисов направи редица рокади в правителството. Той смени на поста сегашния финансов министър Кирил Ананиев. Ангелов водеше повечето брифинги на НОЩ до 15 април тази година, когато премиерът Борисов разпусна щаба.

В същото време Костадин Ангелов призова Народното събрание да избере до края на деня членове на Националния оперативен щаб. Призивът на здравния министър е във връзка с критиките, отправяни от някои политически сили по адрес на щаба, действията му и компетентността на някои от членовете му. „Ако наистина смятате, че НОЩ е орган, който може да управлява пандемията, дайте вашите предложения за членове“, подкани проф. Ангелов депутатите и припомни, че в четвъртък щабът ще даде поредния си брифинг, на който ще информира хората за развитието на пандемията. „Пандемията в България може да бъде овладяна с три неща – разум, интелект и дисциплина. Само единни можем да се изправим и да победим пандемията от COVID-19. Пандемията до момента се управлява успешно, а това е видимо за всички. Числата го показват. Ние успяваме да излезем успешно и от третата вълна“, категоричен бе здравният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html