вторник, 30 април 2024 г.

Москва гони 10 американски дипломати (обновена)

В сряда руското външно министерство призова заместник-началника на американското посолство в Москва Барт Горман, предаде агенция РИА. Във вторник американският посланик в Москва Джон Съливан заяви, че ще пътува до САЩ тази седмица за консултации, четири дни след като Кремъл предложи Вашингтон да го отзове на фона на дипломатическа криза между двете страни.

Руското външно министерство призова заместник-ръководителя на американското посолство в Москва, съобщава ТАСС. „Заместник-ръководителят на американското посолство бе извикан днес в Министерството на външните работи“, съобщиха от МВнР на Русия. По-късно стана ясно, че той е бил привикан, за да получи нота, в която 10 служители на американското посолство в Москва са обявени за „персона нон грата”, съобщи АФП. Даден им е срок до 21 май да напуснат страната, съобщи руското външно министерство. Тази мярка е реципрочен отговор на „враждебните действия на американската страна срещу няколко служители на руското посолство във Вашингтон и в Генералното консулство на Русия в Ню Йорк, неоснователно обявени за „персона нон грата”, се казва в съобщението.

На 16 април външният министър Сергей Лавров обяви, че ще бъдат публикувани имената на на 8 американски служители, включени в руския санкционен списък. Освен това ще бъде предложено 10 американски дипломати да напуснат Москва. Решението е заради въведените от САЩ санкции срещу Русия и изгонването от страната на 10 руски „разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие“ в Съединените щати. Русия стартира и процедура по прекратяване на практиката за наемане на руски граждани и на граждани на трети страни в американските дипломатически мисии в страната. Прекратява се и практиката на неконтролирани краткосрочни пътувания по работа в посолството на САЩ в Русия.

Във вторник американският посланик в Москва Джон Съливан потвърди, че планира да пътува до САЩ тази седмица за консултации. „Сигурен съм, че ще бъде важно да проведем директни разговори с новите си колеги от администрацията на президента Джо Байдън във Вашингтон за текущото състояние на двустранните отношения между Русия и САЩ“, каза дипломатът. Освен това той посочи, че планира да се върне в Москва „през следващите седмици“, преди да се проведе среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html