неделя, 5 май 2024 г.

Готвят шефа на Мосад за премиер на Израел

Йоси Коен. Снимка: в. „Ааерц“

Сп. „Експрес“

От години Йоси Коен шепне сладки думи в ушите на иранците. Шпионинът не се стреми да съблазни моллите, а по-скоро техните агенти на земята, за да вербува „къртици“ в служба на Израел. Очарователен, сръчен, многоезичен, този висок, красив брюнет с фигура на спортист и зализана назад коса, с прякор Модела, се издига през всички стъпала, докато не стана директор на израелската разузнавателна служба Мосад през 2016 г. С един интимен враг на прицел: Иран. 

Истинският № 2 в Израел

Начело на втората по големина западна шпионска агенция след ЦРУ, Йоси Коен е начело на над 7000 агенти. Първо известна с безмилостното преследване на нацистите след Втората световна война, Мосад играе централна роля във функционирането на еврейската държава, която от основаването си през 1948 г. живее под постоянна заплаха от своите съседи. „В обобщение, лидерът на Мосад е втората най-важна фигура в Израел“, обяснява Джо Макарон, специалист по Близкия изток в Арабския център във Вашингтон. „Той е натоварен да координира защитата на държавата и да предвижда външните атаки. От 15 години основната заплаха за Израел е Иран“.

Йоси Коен пилотира тази война в сянка срещу Ислямската република и жъне успехи. Кражба на секретни документи, елиминиране на ирански учени, убийства на служители от Революционната гвардия… до дистанционното активиране на експлозиви в ядрената инсталация Натанц, основната площадка за обогатяване на уран в Иран, на 11 април. За всеки преврат Иран обвинява Мосад, който внимава да не го отрече. „Иранците искат да ни изтрият от картата, те виждат Израел като малкия дявол, дясната ръка на големия американски дявол“, каза висш служител на еврейската държава при условие за анонимност. „Те строят атомна бомба и Мосад остава нашата първа отбранителна линия, с действия, които забавят напредъка на програмата им, в очакване на падането на режима“.

Ролята на Йоси Коен надхвърля чуждестранните операции. Като се има предвид, че Западът е наивен към Иран, той също използва чара си, за да укрепи връзките на Израел с други врагове на Техеран, например страните от Персийския залив. „Новите ни арабски съюзници активно си сътрудничат с Израел по въпросите на разузнаването и военните технологии“, каза Йонатан Фрийман, експерт по международни отношения в Еврейския университет в Йерусалим. „Йоси Коен изигра важна роля в нормализирането на отношенията с Обединените арабски емирства и Судан, вероятно също със Саудитска Арабия“. В знак на престиж шпионинът направи пътуване до Вашингтон през септември 2020 г., за да стане свидетел на подписването на споразумение между Израел, ОАЕ и Бахрейн.

Шпионин на светло

За разлика от предшествениците си, чиято самоличност е била класифицирана като строга тайна до 1996 г., настоящият шеф на Мосад е луд по „осветляването“ и редовно разговаря с пресата. „Йоси Коен е медийна фигура, той обича да подчертава успехите на своите служби, които също работят за интересите на собствения му шеф, министър-председателя“, обяснява Джо Макарон.

Бенямин Нетаняху, който превърна неутрализирането на иранската заплаха в правителствена стратегия, обожава да сърфира върху успехите на Мосад. Така през януари 2018 г. той призовава медиите за изумителна пресконференция, организирана в стая, пълна с класьори, папки и електронни дискове. Той увери, че тези документи съдържат архиви на иранската ядрена програма, откраднати от израелските тайни служби от склад в предградията на Техеран. Вярно или не, тези документи щяха да убедят Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран четири месеца по-късно. В наши дни Йоси Коен прави много пътувания до Вашингтон, за да убеди администрацията на Байдън да бъде по-взискателна към Техеран.

Като доказателство за популярността му в Израел, шефът на Мосад се превърна в аргумент в предизборната кампания, като Нетаняху публично обеща да му предложи „ключов пост“ в следващото му правителство, ако успее някога да сформира коалиция. Йоси Коен, който ще напусне Мосад през юни тази година поради изтичане на мандата му, несъмнено гледа още по-надалеч. Като висш служител той ще трябва да направи пауза от три години, преди да може да се кандидатира като политик. На 59 години мнозина му предричат голямо политическо бъдеще. „Коен е много популярен, той има харизма, а Мосад е една от най-обичаните институции за израелците, отбелязва Йонатан Фрийман. Някои го виждат като наследник на Нетаняху, може би са прави“.

Заглавието е на редакцията

Превод: Михайлина Димитрова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html