петък, 3 май 2024 г.

Москва: Чехия надмина покровителите си от САЩ

Оставащите в Москва малобройни служители в чешкото посолство изпращат изгонените си колеги. Снимка: Би Би Си

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Чехия в провокация заради изгонването на 18 руски дипломати и изрази несъгласие с твърденията на чешките власти, които обвиниха руските служби за взривовете в оръжейните складове във Върбетица преди седем години. „Категорично не сме съгласни с такива изводи. Считаме ги за провокационни и неприятелски“, каза Песков.

Говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова от своя страна видя „американска следа“ в действията на Прага: „Много добре си даваме сметка, че Прага е под силното влияние на Съединените щати и изповядва в редица сфери неприкрита и неудържима русофобия“. „В стремежа си да угодят на Съединените щати на фона на неотдавнашните американски санкции срещу Русия чешките власти даже надминаха отвъдокеанските си покровители“, пише в официално изявление на руското външно министерство.

От руското външнополитическо ведомство нарекоха обвиненията абсурдни, като припомниха, че по-рано чешките власти са търсили отговорност за инцидента от собствениците на складовете. Като ответна мярка Москва  обяви  за „персона нон  грата 20 служители в чешкото посолство в руската столица, като това е почти целият му персонал. Те трябва да напуснат територията на Русия до края на днешния ден. В посолството остават посланикът и още четирима души, което сериозно ще затрудни пълноценната ѝ работа.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html