неделя, 5 май 2024 г.

Удрят „Росатом“ заради шпионската афера в Чехия

Снимката е илюстративна

Ръстът на напрежението между Москва и Прага може да стане причина руската компания „Росатом“ да не бъде допусната до търга за изграждане на нов енергоблок в АЕЦ „Дуковани“, съобщава Ройтерс. Търгът е за най-малко 6 милиарда долара.

По-рано днес Чехия обяви, че екстрадира 18 руски дипломати, тъй като спецслужбите на страната са установили, че офицери от руското Главно разузнавателно управление са организирали взрива в чешки оръжеен склад през 2014 г., при който загинаха двама души.

Чешкият вицепремиер и министър на промишлеността Карел Хавличек заяви пред агенция Ройтерс, че такива събития трябва да имат последствия.

„Разбира се, тези събития могат да повлияят на „Дуковани“. Това са много сериозни новини. Ако бъдат потвърдени, всякакви такива действия определено трябва да имат последствия“, категоричен е министърът.

По-рано Хавличек се застъпваше за максимално широко участие в търга, включително на руския бизнес, с цел да се увеличи конкуренцията.

Правителството на Чехия, което притежава 70% от акциите на енергийната компания ЧЕЗ, през юли 2020 г. одобри плановете за предоставяне на безлихвен кредит за изграждането на енергоблока. „Росатом“ беше включен сред претендентите. В търга участват също американско-канадската компания „Уестингхаус“, френската EdF и южнокорейската KHNP.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html