понеделник, 6 май 2024 г.

Издават луксозен албум с икони от Странджа

Проектът „Икони от Странджа и региона на Бургас“ на БХГ “Петко Задгорски“ беше одобрен за пълно финансиране от страна на Министерството на културата. Основната цел на проекта е галерията да представи пред широката публика част от своята богата колекция от икони в двуезичен албум. Тези образци са събирани през 60-те и 70-те години на XX век от изоставени и полуунищожени места за поклонение в региона и съхранени в Бургаската художествена галерия.

В избраните църковни изображения може да се проследи влиянието на различни иконописни стилове и школи. Част от иконите представят типичния за региона поглед на местния зограф, повлиян от вярванията и традициите, характерни за странджанския край.

Проектът е финансиран по Програма за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства.

На третия етаж в Градската галерия на Бургас са представени именно тези ценни Странджански икони. Сбирката е с артефакти датирани от XVII до началото на XX век. Те показват специфичния облик на духовната култура в този край, запазил националната си самобитност при тежки исторически условия. Открояват се иконите “Св. Илия” – XVII в., “Йоан Кръстител” – XVII в., “Св. Георги” – XVIII в., “Св. Модест” – XVIII в., “Св. св. Константин и Елена” – XVIII в., “Богородица Одигидрия” – XVII в. и др. Разчетени са имената на иконописците: Захари Зограф, Димитър Зограф, Йоан Зограф от Ахтопол, Сократ Георгиев от Созопол, Тодор Зограф от Хиос, Никола Зограф от Одрин и др.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html