неделя, 5 май 2024 г.

БСП вече с условия за подкрепа за ИТН

сн. БГНЕС Архив

Националния съвет на БСП провежда в момента извънредно заседание, чиято цел е да се изработят мнения по няколко въпроса – дали БСП ще подкрепи президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, да отчетат резултатите си от парламентарните избори и да очертае бъдещите си задачи.

В изказвания пред Нова телевизия депутатите от левицата Иван Ченчев и Георги Свиленски дадоха първи коментари за досегашната, макар и кратка, работа на новото Народно събрание. Те дадоха и първи заявки какво може да иска партията, за да подкрепи „Има такъв народ“ и евентуално правителство, съставено от втората по брой депутати политическа сила.

„Смятаме, че българският парламент, в този му вид, показва нещо различно. Лошото е, че дава сигнали, които по никакъв начин не удовлетворява това, което искат хората. Ние сме последователна партия и в този парламент ще продължаваме да настояваме за това, което сме записали в предизборната си кампания. Това, което се случи вчера, издава неопитността на повечето колеги. Искам ми се да не издава друго”, каза Ченчев.

Според Свиленски най-важната задача, която трябва да изпълни това Народно събрание, е промяна в Избирателния кодекс, следвани от мерките за подпомагане на българските граждани.

„Ние внесохме законопроекта и очакваме подкрепа от всички политически партии. Те са за подпомагане на социално слабите, на пенсионерите, на младите семейства, на майките с деца и на учениците. Именно това очакват българските граждани – грижа към тях и техните проблеми. Ние няма да участваме в скандалите, които се случват в парламента, тъй като считаме, че парламентът е място за решаване, а не за създаване на проблеми”, каза той.

Ченчев подчерта, че БСП няма да подкрепят ГЕРБ за ново правителство. Левицата може да подкрепи кабинет от втората политическа сила, но само по политики и конкретни неща, защитавани и от БСП.

Ирена Анастасова, кадър БНТ

БСП ще подкрепи правителство на „Има такъв народ“, но не на всяка цена, заяви от своя страна друг представител на Националния съвет на социалистите. „Само, ако отстоява интересите на БСП. Бихме подкрепили промени в Изборното законодателство за по-честни избори, битува усещането, че голяма част от гласовете са купени“, каза пред БНТ депутатката Ирена Анастасова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html