неделя, 5 май 2024 г.

БСП поставя пет условия на Слави

БСП ще подкрепи правителство, предложено от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, ако се стигне до даване на мандат на втората политическа сила в парламента. Това обаче ще стане при точно определени условия,  заяви на брифинг лидерът на партията Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет. Социалистите няма да участват в кабинета, но ще настояват за:

  • бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и  смекчаване на последиците от нея;
  • борба  с корупцията и укрепване на съдебната система и медиите, възстановяване на парламентаризма;
  • обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета и задълженията на България и реализация на инвестиционните проекти;
  • прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС за периода 2021-2027 и нов план за възстановяване и устойчивост;
  • изменение в изборното законодателство за да се отчитат реално гласовете и  ограничаване на купения и корпоративния вот.

Ако партията, която формира правителство, смята да предлага действия по своя инициатива, които противоречат на основните политически ориентири на БСП, тя няма да получи подкрепа от парламентарната група на БСП,  подчерта Нинова. При трети проучвателен мандат, който бъде възложен на социалистите, ще се вземе решение в спешен порядък от ПГ и НС на партията, обясни лидерът й. Нинова обяви, че Националният съвет се е обединил около позицията да не се подкрепя правителство, предложено от ГЕРБ.

Работна група  от петима души – председателят  на партията, двама заместници и двама  заместник-председатели на парламентарната група на социалистите ще започнат консултации с президента Румен Радев и вицепрезидента  Илиана Йотова по формулата за издигането им за втори мандат и политиките им в предизборната кампания. Нинова призна, че забавянето да се даде подкрепа на Радев за втори мандат е груба грешка, която е коствала лошия резултат на изборите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html