неделя, 5 май 2024 г.

Полицай от Чикаго застреля момче в гърдите (видео)

Чикагската полиция публикува кадри, на които полицай застрелва 13-годишно момче в тъмна уличка.  Видеоклипът показва как полицаят крещи „Хвърлете го“, преди да простреля веднъж Адам Толедо в гърдите на 29 март. Изглежда, че момчето не държи оръжие в секундата, в която е прострелян, но полицейското видео показва пистолет близо до мястото, където е паднал. В четвъртък вечерта около Чикаго се проведоха протести, часове след като кметът на града призова за спокойствие.

На клипа се вижда как полицаят изскача от патрулната си кола и преследва латиноса  пеша по тъмна уличка, докато друг заподозрян изчезва от погледа. Полицаят вика: „Полиция! Спри! Спри надясно сега! Ръце! Ръце! Покажи ми своите ръце!“ Момчето се обръща и вдига ръце. Офицерът извиква „Хвърлете го“ и стреля с оръжието си – 19 секунди след излизане от колата му. Отделни кадри от видеонаблюдение показват, че тийнейджърът хвърля нещо през пролука в оградата, докато полицаят тича към него.

Видеоклипът показва, че полицаите осветяват пистолет зад дървената ограда след стрелбата. Полицаят вика линейка, докато казва на падналото момче да „остане будно“. Други полицаи пристигат на местопроизшествието в в западната част на града. Според прокурорите тийнейджърът е бил с 21-годишен мъж – Рубен Роман, който току-що е стрелял с пистолет в преминаваща кола. Стрелбата привлече полицията в района, което доведе до смъртоносната конфронтация. Роман се яви в съда в събота.

Малко преди видеото да бъде пуснато, кметът на Чикаго Лори Лайтфут проведе пресконференция, където нарече кадрите „мъчителни“ за гледане и призова обществеността да запази мир. Същото направи и семейството на починалото момче.

Служителят, който е произвел фаталния изстрел, не е официално обвинен засега в неправомерни действия. Той е 34-годишен военен ветеран. Полицейското управление в Чикаго е било нащрек за евентуални репресивни мерки срещу полицаите, тъй като районът, в който е прострелян Адам Толедо, е крепост на бандата на уличните латино лагери.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html