неделя, 5 май 2024 г.

Слави: Ще има мажоритарен вот, когато ГЕРБ изчезне

Слави Трифонов избяга от парламента още първия ден"

В първия си ден в парламента партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ би отбой по отношение на основното искане, с което влезе в политиката – въвеждането на мажоритарна избирателна система в два тура. Карантинираният от 2 седмици лидер на формацията коментира скандала с пост във Фейсбук.

„Политическа партия ГЕРБ явно има намерение да внесе в Парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна. И защо сега?“, попита Трифонов, за когото темата в момента не е на дневен ред. Той пита защо ГЕРБ не са приели мажоритарната система преди близо 5 години, когато имали властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелали избирателната система да бъде мажоритарна.

„Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци? Е, отговорът е много прост – когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката. Така както пожелаха промяна на Конституцията чрез Велико народно събрание, само и само да се спасят от протестите. Тогава номерът мина, щото Народното събрание беше друго“, подчертава Трифонов.
Според собствената му оценка, за да се въведе мажоритарна избирателна система се изисквал сигурен парламент, защото било необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни района на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси.

„И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента – време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот. И при един сигурен, спокоен и уверен парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия „Има такъв народ”, а именно – въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си“, прави далечни планове в бъдеще време за парламент без ГЕРБ Трифонов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html