неделя, 5 май 2024 г.

Кога Мира Баджева ще влезе в партията на Слави

Мира Баджева Архиви - 7/8 TV

АНТЕНИ

Времето тече, но журналистиката ни очевидно няма никакъв шанс да се промени и да спре с кратките музикални форми към силните на деня. Пример за това е Мира Баджева, която бе поканена да коментира първото заседание на парламента по Нова телевизия. Баджева изпадна в странно състояние на истински амок, говорейки за успеха на партията на Слави Трифонов на последните избори. Сякаш секунди преди да влезе в студиото, е научила резултатите от изборите. Превъзбудата на Баджева не е временно отклонение, а състояние на духа, защото някогашният кадър на „24 часа“, която е особено близка с Андрей Райчев, често се изявява по предварително зададени опорки от социолога – капиталист. Така в задъхано темпо, между мажорните акорди и откровеното крешчендо тя градеше портрета на бившия музикант Трифонов. Съвсем в духа на социалистическия реализъм.

Мира представи шоумена като един от най-големите предприемачи на прехода, създал мощна бизнес империя и спечелил милионите си сам. В опиянението си от Дългия заяви, че той владее висшия пилотаж на управлението и публицистиката. За да бъде по-убедителна, дори направи паралели между номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова и Слави. Приятелката на Андрей Райчев, чиято дъщеря Ружа бе в изборните листи на „Има такъв народ“, изстреля  епохално умозаключение, че както Мария Бакалова нямала нищо общо с образа на дивачката Тутар от „Борат“, така и Слави не бил просто шоумен, а истински спасител на нацията.

Баджева изпадна в истински екстаз, когато стана ясно, че предложената от „Има такъв народ“ Ива Митева е новият шеф на парламента. „Слави започва добре“, отсече тя. Мира влезе в шизофренно противоречие – зарадва се, че Митева е ново и неизвестно лице, и в същото време обясни колко позната е на всички политически партии и в какъв възторг са те от нейната компетентност.

Харалан Александров: Радев пропусна исторически шанс да развее байряка на бунта - 24chasa.bg

 

Партньорът й в коментарите – антропологът Харалан Александров, също бе в сложна разкрачена позиция – хем обяви Борисов за най-успешния премиер досега, хем заяви, че трябва да правим разлика между Трифонов шоумена и Трифонов политика. Александров имал естетическа непоносимост към чалгата и досега не бил изгледал нито едно предаване на Трифонов докрай, но пък това не значело, че той няма да бъде успешен държавник. На какво основание направи тези изводи, след като стана ясно, че не е запознат с творчеството и дейността му – не стана ясно.

Гледали репортажите на Нова телевизия от първия парламентарен ден изтъкнаха, че те за пореден път са издавили наяве неизтребимата черта от българската народопсихология – да се нагаждаш към новата обстановка и да извличаш дивиденти от конюнктурата. Мнозина дори заподозряха, че Баджева в най-скоро време ще подаде молба за членство в партията на любимия си Трифонов. И така ще е по-честно. Хем ще участва пряко във великото дело на новия спасител на нацията, хем ще е по-честно за редовите зрители да знаят, че си имат работа не с независим журналист, а с откровен партиен пиар. Последното няма как да е ясно на хората, които не са изкушени да си навират носовете в миризмите на независимата българска журналистика.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html