неделя, 5 май 2024 г.

Затвориха централна улица в Талин, за да могат местни жаби да се размножават

Властите в естонската столица Талин затвориха за движение натоварен път, за да не се пречи на безопасното преминаване на хиляди жаби до местата за размножаването им, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Забраната за движение на моторни превозни средства е за нощите през месец април. Обикновено доброволци пренасят жабите през пътищата напролет и по техни данни са спасили 97 000 земноводни през последните години, сред които 2000 жаби на въпросния път в Талин миналата година. Тъй като тази година заради пандемията подобни акции не са възможни, единственият начин да се спасят земноводните е, като се затварят пътища.

„Жабите са били тук, преди да бъде направен пътя. Сега водните басейни, в които се размножават, са от едната страна на шосето, а мястото им на зимуване – от другата. Затова са принудени да пресичат“, обясни Кристел Сарм, доброволка в Естонския национален фонд.

Топлата настилка на пътя прави жабите бавни и сънливи и понякога по около триста екземпляра се озовават по едно и също време на пътя и пред заплахата да бъдат прегазени от преминаващите автомобили.

В Талин се обсъжда изграждането на тунел под пътя за земноводните, каза заместник-кметът на район Хаберсти в естонската столица Олег Силянов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html