неделя, 5 май 2024 г.

Два английски отбора са в Топ 4 на Лига Европа

„Манчестър Юнайтед“ и „Арсенал“ се класираха за полуфиналите на Лига Европа. „Червените дяволи“ довършиха започнатото срещу испанския Гранада и след 2:0 в първата среща на „Олд Трафорд“ стигнаха до нов успех – отново с 2:0. Единсон Кавани затвърди страхотната си форма, като вкара още в 6-та минута след подаване на Пол Погба. В добавеното време на срещата Хесус Вайехо си отбеляза автогол.
Другият английски тим в топ 4 на турнира „Арсенал“ не срещна трудности в гостуването си на „Славия“ (Прага) за 4:0. Лондончани допуснаха изравнителен гол в добавеното време на първия мач за 1:1, но свършиха работата си още през първото полувреме с голове на Пепе (18), Лаказет (21-дузпа и 77) и Сака (24).
В същото време стана ясно, че нападателят на „топчиите“ Пиер-Емерик Обамеянг е в болница, където се лекува от малария. 31-годишният играч се е заразил, докато беше в Африка с националния отбор на Габон. Той участва в квалификацията за Купата на африканските нации срещу Конго на 25 март и вкара гол в мача. Оба пропусна последните мачове на „Арсенал“, като от клуба не разкриха точните причини, а единствено, че е болен. Самият футболист обясни какво се случва с него в социалните мрежи със снимка от болницата. „За съжаление, се заразих от малария, докато бях с националния отбор в Габон преди няколко седмици. Прекарах няколко дни в болница тази седмица. Чувствам се много по-добре с всеки изминал ден“, сподели Обамеянг.

В друг мач от Лига Европа „Виляреал“ надигра с 2:1 „Динамо“ (Загреб) и след 3:1 общ резултат от двата мача също продължава напред. В Рим „Рома“ посрещна „Аякс“ след победата с 2:1 в Амстердам. „Вълците“ изпитаха доста трудности, но все пак стигнаха до равенството 1:1 и се класираха за полуфиналите. Нидерландците поведоха с гол на младока Брайън Броби в 49-та минута, а 7 по-късно гол на Душан Тадич бе отменен след намеса на ВАР. Голмайсторът на Рома Един Джеко изравни в 72-рата минута. Двойките за полуфиналите са „Виляреал“ – „Арсенал“ и „Манчестър Юнайтед“ – „Рома“. Първите мачове са на 29 април, а реваншите седмица по-късно.

„В Лига Европа винаги е трудно, независимо срещу кого се изправяш. Гранада също е класен отбор. Ние обаче се справихме добре. Контролирахме мача, държахме добре топката, резултатът показва това“, коментира асът на „червените дяволи“ Бруно Фернандеш. След това той коментира и 1/2-финала с „Рома“. „В този турнир всеки може да създаде проблеми. „Рома“ има добра организация в защита, а може да се опасен и в атака. Някои от техните футболисти са играли в Англия. Знаем какво трябва да направим. Ако си свършим правилно работата, имаме шанс да спечелим“, допълни португалецът. Преди 14 години, през 2007-а, но на четвъртфинал в Шампионската лига, „Рома“ победи „Юнайтед“ с 2:1 у дома, но на реванша в „Манчестър“ бе разгромен със 7:1. Роналдо и Карик вкараха по два, а по един – Алън Смит, Рууни и Евра.
Така на полуфиналите в европейските клубни турнири ще играят: 4 клуба от Англия – „Челси“ и „Манчестър Сити“ (ШЛ), „Манчестър Юнайтед“ и „Арсенал“ (ЛЕ); 2 от Испания – „Реал“ (Мадрид) (ШЛ) и „Виляреал“ (ЛЕ); 1 от Италия – „Рома“ (ЛЕ) и 1 от Франция – ПСЖ (ШЛ).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html