неделя, 5 май 2024 г.

САЩ налагат санкции на Русия

Хакването на софтуер на компанията SolarWinds бе „невиждана атака“.

САЩ ще наложат в четвъртък широк спектър от санкции срещу Русия, твърдят източници на Би Би  Си. Това става два дни, след като в телефонен разговор руският президент Путин намекна на американския си колега Байдън, че среща на върха между двамата зависи от това дали ще има санкции срещу Москва.

Ограниченията ще бъдат отмъщение за кибератаки, насочени към САЩ, включително предполагаема намеса в президентските избори през 2020 г. Санкциите, които се очакват в четвъртък, са насочени към над 30 руски компании и включват експулсирането на поне 10 лица от САЩ. Съобщава се, че дипломатите ще бъдат сред целевите изгонени.

Очаква се и изпълнителна заповед, забраняваща на американските финансови институции да купуват издадени в рубли облигации от юни, съобщиха източници пред партньора на Би Би Си CBS News. Санкциите ще дойдат в напрегнато време за отношенията между САЩ и Русия. Във вторник в разговора си с руския президент Владимир Путин Байдън заяви, че САЩ ще „действат твърдо“ в защита на националните си интереси. По-рано той каза, че дните на „преобръщане“ на САЩ към руския президент са приключили.

Миналата година изследователите на киберсигурността идентифицираха хакване на  софтуер, наречен SolarWinds – проникване, което даде на киберпрестъпниците достъп до 18 000 държавни и частни компютърни мрежи. Служителите на разузнаването смятат, че зад атаката стои Русия. Хакерите получиха достъп до цифрови файлове на няколко американски правителствени агенции, включително Министерството на финансите, Министерството на правосъдието и държавата.

Президентът на Microsoft Брад Смит заяви, че изтичането от SolarWinds е „най-голямата и сложна атака, която светът е виждал“ В доклад от миналия месец американските разузнавателни агенции заключиха, че руският президент вероятно е насочил онлайн усилия, за да помогне на Доналд Тръмп да спечели втори мандат като президент на САЩ.

„Враждебността и непредсказуемостта на действията на Америка ни принуждават като цяло да сме подготвени за най-лошите сценарии“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти миналата седмица, предвиждайки новите санкции.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html