неделя, 5 май 2024 г.

„Пфайзер“ и „Астра Зенека“ създават еднакъв имунитет при възрастните

Първото проучване за директно сравняване на имунните реакции на ваксините на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“ установи еднакъв имунен отговор при над 80-годишни пациенти, с получена първа доза, предаде Ройтерс.

Критичен компонент на имунната система, известен като Т-клетки, показва по-засилен отговор при тези, които са получили ваксината „Астра Зенека“, отколкото при тези, които са получили „Пфайзер“. Анализирани са кръвни проби от 165 души във Великобритания на възраст между 80 и 99 години, на които е била дадена първа доза ваксина срещу Ковид 19. Докато антителата могат да блокират способността на коронавируса да навлезе в човешки клетки, Т- клетките могат да действат като по-широка защита, като атакуват и убиват всички клетки, които са били заразени с вируса. „Тези ваксини са едновременно еквивалентни и ефективни при предизвикване на отговори на антитела при по-голямата част от хората в това проучване, дори след една доза“, казва Пол Мос, професор по хематология в британския университет в Бирмингам, който ръководи изследването.

„И двете ваксини са добри“, каза той на брифинг. Установено е, че ключови антитела са налице и на сходни нива при 93% от 76-те участници в проучването, които са получили единичната доза ваксина „Пфайзер“ и 87% от 89-те участници, получили „Астра Зенека“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html