неделя, 5 май 2024 г.

Още 50 милиона дози ваксини за Европа

Европейският съюз ще получи допълнителни 50 милиона дози от ваксината на  „Пфайзер“ до края на юни, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това означава, че през второто тримесечие на тази година в ЕС ще пристигнат общо 250 млн. дози ваксини на този производител. Допълнителните 50 милиона дози също ще бъдат разпределени пропорционално между страните членки.

„Искам да благодаря на „Пфайзер“. Доказаха се, че са надежден партньор. Изпълниха ангажиментите си и отговарят на нашите нужди“, каза Урсула фон дер Лайен пред репортери от Брюксел. Тя съобщи и за важен момент във ваксинационната кампания на Европа – ЕС е достигнал до 100 милиона ваксинации. Повече от една четвърт от хората са с втори дози, което означава, че над 27 милиона европейци са напълно ваксинирани срещу коронавируса.

Европейската агенция по лекарства одобри използването на ваксините, разработени от „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Джонсън и Джонсън“. Очаква се „Модерна“ да достави 360 милиона дози тази година, а ЕС е купил 200 милиона дози от „Джонсън и Джонсън“.

От „Джонсън и Джонсън“ съобщиха вчера, че доставките на ваксините ще се забавят заради откритите в Съединените щати случаи на тромбози след поставянето й. Това допълнително усложнява ваксинирането на държавите на Европейския съюз, където за за една от ваксините „АстраЗенека“ има големи съмнения, коментира Евронюз.

Правителството на Франция  заяви, че ще започне прилагането на „Янсен“ за хора над 55 години. От Европейската комисия планират 70% от пълнолетното население на ЕС да бъде ваксинирано преди края на август.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html