неделя, 5 май 2024 г.

Япония пуска тонове радиоактивна вода в океана

Япония е решила постепенно да пусне тонове пречистени отпадъчни води от разрушената атомна централа Фукушима в океана, описвайки това като най-добрия вариант за обезвреждане, въпреки яростното противодействие от страна на риболовните екипажи и загрижеността на световната общност. Това съобщи в. „Ню Йорк Таймс“.

Планът за започване на пускането на водата след две години беше одобрен във вторник. Премиерът Йошихиде Суга заяви по време на заседанието на кабинета, че изхвърлянето на отпадъчните води от централата е „проблем, който не може да бъде избегнат“. Правителството ще „вземе всички мерки, за да гарантира абсолютно безопасността на пречистената вода и да се справи с дезинформацията“, каза той, отбелязвайки, че кабинетът ще се събере отново в рамките на една седмица, за да вземе решение относно подробностите за изпълнението на плана.

„Грийнпийс“ обяви, че решението „пренебрегва правата на човека и международното морско право“. „Вместо да използват най-добрата налична технология за свеждане до минимум на радиационните опасности чрез съхранение и преработка на водата в дългосрочен план,“ се добавя в изявлението на правозащитниците, „те са избрали най-евтиния вариант, изхвърляйки водата в Тихия океан.“

Кризата във Фукушима започна през март 2011 г. от огромно земетресение и цунами, които обхванаха североизточна Япония и убиха повече от 19 000 души. Последвалото разпадане на три от шестте реактора на централата беше най-тежката ядрена катастрофа след Чернобил. Десет години по-късно почистването далеч не е приключило. За да не се стопят трите повредени ядра на реактора, през тях непрекъснато се изпомпва охлаждаща вода. След това водата се изпраща през мощна филтрираща система, която е в състояние да отстрани целия радиоактивен материал, с изключение на тритий, изотоп на водорода, който според експертите не е вреден за човешкото здраве в малки дози.

Понастоящем има около 1,25 милиона тона отпадъчни води, съхранявани в повече от 1000 резервоара на площадката на централата. Водата продължава да се натрупва със скорост от около 170 тона на ден и изпускането на цялото количество се очаква да отнеме десетилетия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html