четвъртък, 2 май 2024 г.

Курс по щастие в Йейл събира над 3 млн. души

Overheard at Yale: “It's a cry for help.”

Лори Сантос води курса по щастие в Йейл, във времената, когато се учеше присъствено. Снимка: Йейл Дейли Нюз

Курсът по щастие в Йейл, официално известен като Psyc 157, е един от най-популярните класове, които се предлагат в 320-годишната история на университета, пише в. „Ню Йорк Таймс“. Преди пандемията той бе лекционен курс от един семестър, с 1200 души за писани и се провеждаше в най-голямото пространство в кампуса.

През март тази година обаче безплатната 10-седмична версия, предоставена на обществеността чрез платформата Coursera, стана незабавно популярна, привличайки стотици хиляди онлайн обучаеми. Към днешна дата над 3,3 милиона души са се регистрирали, според уебсайта. „Умножихме броя на хората, които посещават класа“, казва Лори Сантос, професор по психология в Йейл и ръководител на университетския колеж „Силиман“. „Всеки знае какво трябва да направи, за да защити физическото си здраве: да си измие ръцете, да спазва социалната дистанция и да носи маска“, добави тя. „Хората се борят какво да направят, за да защитят психичното си здраве.

Учебната програма на Coursera, адаптирана от тази, която д-р Сантос преподава в Йейл присъствено, изисква от курсистите, наред с други неща, да проследяват моделите на съня си, да водят дневник на благодарността, да извършват произволни прояви на доброта и да вземат под внимание дали с течение на времето тези поведения се свързват с положителна промяна в общото им настроение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html