неделя, 5 май 2024 г.

Меркел мечтае да се оттегли наесен

Сп. „Експрес“

Германците се изненадаха, когато канцлерът Ангела Меркел им се извини, че е опитала да ги спре за пътувания по великденските празници. Грешна стъпка, която накара канцлера да покаже необичайна треска. „Вината е моя и само моя.[…] Съжалявам и моля прошка на гражданите“, заяви тя с погребален тон. Медиите незабавно интерпретираха тази крива стъпка като „здрача на канцлера“, края на управлението на „Mutti“ – „Мамчето“, все още много популярна, но изтощена от петнадесетгодишната си власт. За първи път пресата се осмели да използва термините „куца патица“, за да определи тази дама, която обаче  е избирана 14 пъти за „най-мощната жена в света“ от американското списание „Форбс“.

Криза на авторитета

На няколко месеца от момента за политическото си сбогуване Ангела Меркел вижда, че властта й се колебае. Канцлерът загуби авторитета си върху Християндемократическия съюз (ХДС), който тя ръководи почти двадесет години. И управлението на здравната криза с Ковид 19 задоволява само една трета от германците, според последната анкета на обществената телевизия ARD. Делата за корупция, засягащи депутатите от собствения й лагер, също рискуват да лишат ХДС от изборния триумф.

За първи път канцлерът вече няма всички карти в ръкава си. Германският федерализъм й поставя прегради. Тази институционална система показа своите граници, когато става дума за управлението на криза, изискваща бързо вземане на решения, а не труден компромис. Наложен от съюзниците след 1945 г. за намаляване на централизма (който е улеснил появата на националсоциализма в Германия), федерализмът дава огромни правомощия на 16-те провинции, които например разработват свои собствени училищни програми и определят мисиите на своята полиция. Не Меркел взема решение за затваряне на училищата, а министър-председателите на отделните провинции. Следователно е невъзможно провеждането на „национална“ политика в Германия без съгласието на регионалните ръководители, които, особено в Кил, Дюселдорф или Саарбрюкен, често се придържат упорито към своите прерогативи. „В момента Меркел би искала да има толкова власт, колкото Макрон“, уверява Геро Нойгебауер, политолог от Свободния университет в Берлин.

Как наистина да наложим политически ритъм, когато всяка провинция управлява ситуацията, както намери за добре? Например Заарланд силно разгневи Берлин, като обяви – в разгара на нарастването на инфекциите – своя план да отвори отново магазини и културни обекти, докато други региони, като Бавария, решиха да предвидят „третата вълна“, като засилиха комендантския час. В разгара на тази какафония Меркел изглеждаше бледа, тя, която винаги предпочита компромис при решаването на проблеми.

Провинциите са виновни?

Но дали нейната сила не е в това да бъде подценявана? Тя го демонстрира отново. Четири дни след телевизионната си „mea culpa“, Ангела Меркел възвърна предимството в голямото токшоу на първи тв обществен канал. Този път тя дойде не за да обяви нов план или да се извини, а за да определи отговорните за лошото управление на кризата – провинциите, и най-вече да потвърди недвусмислено: „Канцлерът съм аз!“. И да размаха заплахата за поглъщане от Берлин. „Не може да продължи така по-нататък“, бе категорична тя. 

За да потвърди своята власт, Ангела Меркел ще въведе чрез законови промени национален комендантски час. Това решение, безпрецедентно от началото на пандемията, е политически много чувствително в държава, свързана със свободата на движение. Но канцлерът е наясно, че 2-ма от 3-ма германци са за по-строги мерки.  „Въпреки лошата оценка на втората вълна на пандемията, германците смятат Меркел за добър мениджър“, каза Маркус Линден, политолог от университета в Трир. Дори скандалът с комисиони, изплащани на консервативни депутати по обществени поръчки за санитарни изделия (така наречената афера „маска“), не успя да навреди на репутацията й като канцлер на почтеността.

Всъщност общественото мнение винаги е било най-добрият й съюзник. Германците все още са й благодарни, че е спасила страната по време на банковата криза, тази на еврото и тази на бежанците. Меркел не се бори, за да има място в историята, а за да изведе страната си от кризата. Да се ​​оттегли. Тя неслучайно обеща на германците, че ще бъдат ваксинирани до септември, месеца на изборите“, заявява Геро Нойгебауер. 

След като завърши четвъртия си мандат и предаде ключовете на канцлерството на своя наследник, смирената Меркел ще може да осъществи старата си мечта на бивша източногерманка, която никога не е имала време да осъществи след падането на Стената – пътуване до Скалистите планини в САЩ. Без съмнение тя ще го направи, докато слуша албума Western Stars на Брус Спрингстийн, един от любимите й певци.

Заглавието е на редакцията

Превод и редакция: Михайлина Димитрова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html