неделя, 5 май 2024 г.

Разцепването на БСП продължава: Крум Зарков отново атакува Нинова

Крум Зарков изненада БСП. Опъна се на Корнелия Нинова - МИГNews – Новините без цензура

Членът на Изпълнителното бюро на БСП Крум Зарков отново атакува лидера на партията Корнелия Нинова седмица след катастрофалното представяне на столетницата на парламентарните избори. Припомняме, че няколко дни след вота Крум Зарков и Янаки Стоилов поискаха персонално оставката на Нинова заради лошия резултат, който превърна БСП в трета политическа сила. Днес Зарков заяви, че анонсираната подкрепа за евентуално правителство на партията „Има такъв народ“ е непремерена. „Трябва да запазим достойнство, като заявим политическите темели, които за нас са важни. Всички сега бягат от отговорност кой ще е виновен за най-вероятните бързи предсрочни избори. Тя се носи пропорционално на изборния резултат“, коментира Зарков пред БНР.

Според него, „тъй като политиците непрекъснато намират начин да се измъкват, да се снишават, да бягат от отговорност, заради това сме в такава ситуация и колкото и анализаторите да се опитват да редят ребуси, тя е политически невъзможна“.

Зарков очерта три причини за резултатите от изборите за БСП: „Политическа, партийна и организационна. Основната политическа причина е в амбивалентното поведение към кандидатурата на президента Румен Радев. Трябваше да заявим еднозначно подкрепата си към него. Прекият избор на лидер на БСП е важна реформа, която извършихме. Но ние не станахме свидетели на консолидация, а на продължаващо разделение. Партията ни има необходимост от консолидация. БСП няма толкова нужда от лидер, колкото отново да заприлича на общност. Това важи и за България. Трябва ни ръководител, който да освободи потенциала на хората“, заяви Зарков.

Според него „оставката на Корнелия Нинова е персонална отговорност, но тя трябва да признае, че лидерският въпрос е отворен“:  „Нинова не може да бъде сменена тук и сега, има процедури. Следователно е необходимо тя да разбере ситуацията, в която се намира, дългогодишните ѝ критици да не се изкушават да търсят реванш веднага, а всички ние да заработим за консолидацията на партията, а не за допълнителното ѝ разединение. Трябва да възстановим колективния разум в партията и то още в събота на Националния съвет“, е мнението на Крум Зарков.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html