неделя, 5 май 2024 г.

САЩ забраниха износ на технологии за китайски суперкомпютри

САЩ включиха в черния си списък седем китайски технологични компании, които обвиняват в изграждането на суперкомпютри, за да помогнат на военната индустрия на Пекин, предаде Би Би Си.

Това е първият ход на администрацията на Байдън, който затруднява Китай да получи американски технологии. В четвъртък три компании и четири клона на Китайския национален суперкомпютърен център бяха добавени към черния списък на САЩ. Това забранява на американските фирми да изнасят технологии за тези компании без специално одобрение.

Според Щатите те са участвали в изграждането на суперкомпютри, използвани от китайски военни за улесняване на програми за разработване на оръжия за масово унищожение. Санкционираните технологични групи са водещи в развитието на суперкомпютрите в Китай и са ключови играчи в плана на Пекин за самодостатъчност при производството на електронни чипове. Американският министър на търговията Джина Раймондо заяви, че администрацията на Байдън ще използва „пълния обхват на своята власт, за да попречи на Китай да използва американските технологии в подкрепа на тези дестабилизиращи военни усилия за модернизация“.

Администрацията на Доналд Тръмп също се беше насочила към десетки китайски компании, за които подозира, че използват американски технологии за военни цели, включително производителя на телефони Huawei. Ходът на Байдън изисква седемте китайски групи да получат лицензи за достъп до американски технологии, включително за чип инфраструктури, проектирани от Intel и други производители на чипове в САЩ. Черният списък забранява на американските компании да предоставят услуги и продукти на китайските фирми, но не забранява тези, които се произвеждат в съоръжения извън САЩ. Една подобна компания е базираната в Тайван TSMC, която се превърна в най-модерния производител на полупроводници в света.

Суперкомпютрите имат значително по-високо ниво на производителност в сравнение с компютър с общо предназначение и могат да правят милиарди изчисления в секунда. Суперкомпютрите са съставени от хиляди свързани процесори и се използват за функции като прогнозиране на метеорологичните и климатични тенденции, симулиране на ядрени тестове и за фармацевтични изследвания. Те са необходими и за разработването на модерни оръжия като свръхзвукови ракети. 

САЩ се притесняват, че Китай ще получи достъп до американски технологии, които помагат на армията му да преодолее предимството на американската. Понастоящем администрацията на Байдън преглежда десетки действия, свързани с Китай, които Доналд Тръмп предприе, включително заповед, която забранява на американците да инвестират в китайски компании, за които се смята, че са свързани с армията. Президентът каза, че Китай и останалият свят „се надпреварват пред нас в инвестициите за бъдещето“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html