неделя, 5 май 2024 г.

Милиони заплашени от гладна смърт в Северна Корея

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова гражданите да се подготвят за „трудна“ криза, след предупрежденията на правозащитните групи, че страната е изправена пред остър недостиг на храни и икономическа нестабилност.

Изказвайки се на партийна конференция, Ким изглежда сравнява ситуацията в страната със смъртоносния глад от 90-те години на ХХ век. Северна Корея затвори границите си изцяло заради пандемията и спря търговията с Китай, което е линията за живот на  комунистическата страна. Това стана в допълнение към съществуващите международни икономически санкции заради ядрената програма на Пхенян.

В рядкото признание, че се задават трудности, авторитарният лидер призова партийните служители да „направят още един „Труден марш “. Това е термин, използван от служителите на Северна Корея, за да обозначи борбата на страната по време на опустошителния глад през 90-те години, когато падането на Съветския съюз остави Северна Корея без решаваща помощ. Смята се, че тогава са починали от глад около 3 милиона души.

По-рано тази седмица Ким предупреди, че страната е изправена пред „най-лошата ситуация в историята“ и „безпрецедентно многобройни предизвикателства“. Колко лоша е наистина? От месеци има предупреждения, че хората в Северна Корея се борят. Съобщенията за трудности идват особено от градове близо до китайската граница, където контрабандата създава огромна печалба. Съобщава се, че цената на царевицата, основната храна за по-голямата част от селските райони на Северна Корея, понякога стига до една месечна заплата за  килограм.

„Има толкова много просяци, някои хора умряха от глад в граничната зона и няма сапун, паста за зъби или батерии“, съобщават  от Хюман  Райтс Уоч. Специалният докладчик на ООН за правата на човека в Северна Корея Томас Оджеа Кинтана предупреди миналия месец за „сериозна хранителна криза“, която вече води до недохранване и глад. „Съобщава се за смъртни случаи от глад, както и за увеличаване на броя на децата и възрастните хора, прибягнали до просия, тъй като семействата не могат да ги издържат.“ Не е ясно дали понастоящем в КНДР влиза някаква помощ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html