неделя, 5 май 2024 г.

Федерацията е чиста, няма допинг в добавките на плувците

Българската федерация по плуване твърди, че излиза с чисто име от скандала с трите положителни проби на национални състезатели. Заключението беше направено от председателя на организацията Георги Аврамчев и се основава на резултатите от проверките на всички останали национали и на хранителните добавки. По желание на федерацията са били направени допинг проби на 15 национали и всичките са отрицателни. Изследвани са били и хранителните добавки, давани на плувците в националния отбор, като заключението на австрийска лаборатория е, че те са чисти, каза Аврамчев.

„На всички състезатели, които бяха на лагери и са в националния отбор, резултатите са им отрицателни. Това, което обещахме, го направихме. Смятам, че изчистихме името си и не сме страна в този конфликт. Това не значи, че няма да окажем пълно съдействие на уличените състезатели или на антидопинговия център“, заяви председателят на федерацията. В края на февруари се разбра, че Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов са уличени в употреба на станозолол. Това предизвика остри реакции сред плувците, като се получиха обвинения към федерацията, както и към треньора на националния отбор Кристиян Минковски и към лекаря Любомир Петров. „Нещата до голяма степен са ясни. Никога не са давани и няма да бъдат давани забранени вещества на нашите състезатели“, добави Аврамчев. На въпроса защо на 15-те национали не са взети кръвни проби, той отвърна, че това не зависи от него и че три дни след новината за положителните проби е изпратил писмо с искане всички останали национали да бъдат изследвани.

Вътрешното проучване във федерацията не е показало как се е стигнало до положителните проби. „Хипотези може да има много, но фактът е, че има положителни проби“, допълни председателят на федерацията.

В същото време плувният ни ас Любомир Епитропов вече е национален рекордьор в две брустови дисциплини на 50-метров басейн, след като на силно състезание в САЩ подобри върховото постижение на стотака. Студентът в Тенеси даде второ време в подборните серии на турнира от веригата Pro Swim Series в Мишън Виехо, Калифорния, финиширайки за 1:00,32 мин. Епитропов се доближи максимално до олимпийския норматив „А“, който е 59,93 сек. Той даде по-бързо време от американските звезди Майкъл Андрю и Кевин Кордес. С първо време е Ник Фин 59,89, информира bgswim.com. Предишният национален рекорд от 1:00,61 мин. бе на празнуващия днес 36-ия си рожден ден Михаил Александров. Постави го на 10 август 2008 г. по време олимпийските игри в Пекин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html