неделя, 5 май 2024 г.

Да си купиш комикс за 3,25 милиона долара

Винсънт Зързоло от КомикКънект държи в ръцете си „Екшън комикс“ от 1938 г., който бе продаден за рекордните 3,25 милиона долара (Снимка: Gary Dunaier)

За първия брой на „Екшън комикс“, в който за първи път се появява героят Супермен, беше платена сумата от 3,25 милиона долара, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Той беше предложен на частна продажба, организирана от компанията за онлайн търгове КомикКънект. Тя е малко по-висока от предишния рекорд от 3,2 милиона долара, поставен при продажбата на търг на друго копие през 2014 г.

Комиксът, публикуван през 1938 г., „наистина поставя началото на супергеройския жанр“, казва Винсънт Зързоло от КомикКънект, който е бил посредник при продажбата. Първият брой разказва на читателите за произхода на Супермен, как той е дошъл от друга планета на Земята, където се представя за Кларк Кент.
Продавачът на въпросното копие го купил през 2018 г. за малко над 2 милиона долара.

Зързоло обяснява, че макар първоначално от комикса да са били публикувани стотици хиляди екземпляри, днес се смята, че съществуват само около 100 копия в различно състояние. Той допълва, че продаденото за рекордна сума копие е сред най-добре запазените.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html