неделя, 5 май 2024 г.

В Пекин живеят 100 милиардери

Майкъл Блумбърг остава най-богатия човек в Ню Йорк.

Пекин е градът с най-много милиардери в света, показва годишната класация на сп. „Форбс“. Китайската столица добави 33 милиардери към списъка си през миналата година и сега е домакин на 100 супербогати хора.

Така Пекин надмина Ню Йорк с 99 милиардери, който бе на първо място през последните седем години. Бързото ограничаване на Ковид 19 в Китай, възходът на неговите технологични фирми и фондовите пазари, му помогна да стигне до върха в тази класация. Но общата нетна стойност на богатствата в Ню Йорк остава 80 милиарда щатски долара, което е повече от тези в Пекин.

Най-богатият жител на Пекин е Джан Имин, основател на приложението за споделяне на видео TikTok и главен изпълнителен директор на компанията-майка ByteDance. Нетната стойност на богатството му се е удвоило до 35,6 милиарда долара. За сравнение – най-богатият жител на Ню Йорк, бившият кмет Майкъл Блумбърг, е със състояние от 59 млрд. долара.

Китай и САЩ видяха, че технологичните гиганти стават още по-големи по време на пандемията, тъй като все повече хора пазаруват онлайн и търсят източници на забавление. Това доведе до масовото създаване на лично богатство за основателите и акционерите на тези технологични титани. Китай, заедно Хонконг и Макао, добави повече милиардери в списъка на „Форбс“ отколкото която и да е друга държава в света, с 210 новодошли за година. Рекордни 493 нови милиардери се присъединиха към класацията в световен мащаб през миналата година, приблизително по един нов милиардер на всеки 17 часа. Индия  е с третия най-голям брой – 140.

Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на „Амазон“, остава най-богатият човек в света за четвърта поредна година. Неговата нетна стойност нарасна с $ 64 млрд. до $ 177 млрд. през миналата година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html