понеделник, 29 април 2024 г.

Създателят на Спутник V: Можем да доставим ваксини за 50 млн. души в Европа

Кирил Дмитриев (вдясно) с Владимир Путин.

Еманюел ГРИНСПАН, сп. „Експрес“

Именно той измисли името: Спутник V, в памет на първия изкуствен спътник, изстрелян в космоса от СССР през 1957 г. Начело на мощния руски фонд за директни инвестиции, 45-годишният *Кирил Дмитриев  доведе руската ваксина на бял свят. Разрешена в почти 60 държави, Спутник V все още не е получила европейско одобрение. И ако научното списание The Lancet изчисли, че тя е над 91% ефективна, това не пречи да е обект на горещи дебати в Европейския съюз. А някои държави-членки не изчакаха становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), за да започнат да прилагат ваксината – като Унгария. Бавария обяви, че възнамерява да поръча 2,5 милиона дози, тъй като ЕМА ще даде своето одобрение. Кирил Дмитриев отговаря на съмненията и критиките, които тежат върху „неговата“ ваксина:

– Според вас европейското фармацевтично лоби блокира пътя към руската ваксина. Какво искате да кажете с това ?

– За всеки, който следи новините за Спутник V е ясно, че руската ваксина е била обект на координирана атака, целяща да я представи във възможно най-негативна светлина. Зад поредицата от пристрастни доклади и унизителни или презрителни коментари от някои западни политици и бюрократи е трудно да не се види организирана кампания. А ваксината има ефективност над 90% и безопасността й е демонстрирана в рецензирана статия от един от най-уважаваните медицински списания в света, The Lancet. Получаваме смесени съобщения от ЕС, като някои политици призовават за бързо одобрение, докато други твърдят, че „не е необходимо“ или поставят под съмнение способността ни за доставки в разумен срок. Тази политизация на ваксините противоречи на всичко, което последователно казваме от първия ден за нашата отвореност за сътрудничество по целия свят, включително в Европа. Можем да доставим Спутник V за 50 милиона души в ЕС между юли и септември.

– Казахте, че благодарение на партньорството в борбата срещу Ковид 19 ще можем да преразгледаме и премахнем политическите ограничения. Надявате ли се, че тази ваксина ще ви помогне да прекратите икономическите санкции срещу Русия?

– Ние повтаряме отново и отново, че ваксините трябва да са над и извън политиката. Нашата цел никога не е била да „неутрализираме“ политическите ограничения срещу Русия с помощта на Спутинк V, тъй като ние сме водени преди всичко от глобалната нужда да победим пандемията. Поради тази причина ние се застъпвахме за партньорства с други производители на ваксини и сме отворени за сътрудничество и споделяне на технологии с производители от цял ​​свят.

– На 4 април Русия заяви, че е готова да участва в проекта Covax  – схема за разпределение на 2 милиарда дози през 2021 г. в страни с ниски доходи. Това съобщение дойде късно. Москва е критикувана, че е предпочела търговски подход към Covax.

Работим със Световната здравна организация от самото начало и се стремим да бъдем включени в Covax, защото го виждаме като инициатива от решаващо значение за света и искаме да бъдем част от нея. Важно е да се подчертае, че това никога не е бил търговски проект за нас, както се вижда от много конкурентните цени на Спутник V и желанието ни да работим с развиващите се страни.

– Какво ще кажете на френския външен министър Жан-Ив льо Дриан, който на 26 март заяви, че „ваксината Спутник V е по-скоро средство за пропаганда и агресивна дипломация, отколкото средство за солидарност и помощ за здравето“?

– Коментари като този са изключително объркващи и не отговарят на данните за Спутник V под никаква форма. Ваксината вече е регистрирана в 59 страни по света и помага за спасяването на милиони животи. Това няма нищо общо с „агресивна дипломация“ или „пропаганда“, а с ефективността, сигурността и други предимства на ваксината, например лесна е за транспортиране – може да се съхранява само на +2 / +8 градуса и е налична.

* Завършил Станфорд и Харвард, Кирил Дмитриев работи за Goldman Sachs, McKinsey и Société Générale, което го прави един от малкото близки до властта в Русия, които познават добре международния бизнес свят. С мрежата, изтъкана в Китай, САЩ или монархиите в Персийския залив, този финансист успя да привлече десетки милиарди чуждестранни долари в руската икономика, засегната от международни санкции. Ако той има доверието на Владимир Путин в Кремъл, това се дължи и на личните му връзки с близкия кръг на президента. Съпругата на финансиста Наталия Попова е дългогодишна приятелка на Катерина Тихонова, най-малката дъщеря на Путин. Двете жени заедно управляват „Иннопрактика“, фондът за научни изследвания, който пусна ваксината Спутник V.

Превод и редакция:Михайлина Димитрова

Заглавието е на редакцията

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html