неделя, 5 май 2024 г.

Кабинетът все пак отложи плащането по концесията за летище София

Правителството реши да отложи с 10 години плащането на такси от концесионера на летище „София“, въпреки упреците за това от различни политически посоки.

„Възстановяваме баланса на концесията на летище „София“ единствено чрез отлагане на годишни плащания. Те нито се опрощават, нито се намаляват. Същевременно, още този месец държавата ще получи първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 660 млн. лева, които са предвидени в приходната част на бюджета“, е заявил министърът на транспорта Росен Желязков на днешното заседание на МС, цитиран от правителствената пресслужба. Желязков допълва, че няма никакво основание да се твърди, че изменението ощетява държавата.

Ден по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова призова  партиите „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ за общ фронт срещу ГЕРБ по повод отлагането на таксите за концесионера на летището.

За намерението на правителството за отлагане на плащанията по таксите на консеционера се разбра през март.  Тогава депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че България „ще пие една студена вода“. Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов пък коментира, че „в името на народа“ България се отказва от половин милиард лева. „Ключовият въпрос е в чия полза се взимат решенията. Ние започнахме да разглеждаме този случай по-дълбоко и всички наши индикации показват, че зад концесионера на летище София стоят братя Домусчиеви“. Това пък коментира преди дни Ивайло Мирчев, кандидат-депутат от „Демократична България“.

„Соф кънект“ подписа договора с държавата през юли. Участници в „Соф кънект“ са фондът „Меридиам“ и строителят „Щрабаг“ с 1%. Изборът на единствения кандидат, в чиято структура няма летищен оператор, бе обжалван от другите четири участника в процедурата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html