понеделник, 29 април 2024 г.

Фалшивите брокери Моллов и Джабаров прали пари на депутати и мафиоти

Йордан Моллов (вдясно) и Кирил Джабаров

Арестуваните финансисти Йордан Моллов и Кирил Джабаров се разследват за пране на пари на депутати и бизнесмени от ъндърграунда, твърди източник на вестник „Галерия“, който е запознат с разследването и е бил доверено лице на двете бели якички.

Юпитата бандити бяха задържани като тартори на групировка за финансови измами и пране на пари след 2 години разследване. Двамата са собственици на десетки фирми, а чрез подставени лица имат още 50. За тях са работили няколко души, които са търсили богати клиенти и са ги убеждавали да им поверят парите си, за да бъдат инвестирани в акции. Жертвите са над 200 при ареста на двамата и помощниците им, а след това са набъбнали с още. Фирмите на Моллов и Джабаров нямат лиценз за инвестиционни посредници и парите на хората са потъвали в сметки на други дружества под техен контрол. След това са се теглили на каса.

Йордан Моллов и Кирил Джабаров са действали повече от 6 години по изпитаната схема. Предварителните оценки сочат, че са отмъкнали над 30 милиона от наивници. От време на време превеждали дребни суми на инвеститорите и им обещавали големите пари да потекат скоро, но това така и не се случвало.

Интересното е, че през цялото време мозъкът на операцията Йордан Моллов е имал пропуск до парламента като нещатен сътрудник на депутата Валентин Ламбев от БСП, а след като той го изгонил, станал експерт към бюджетната комисия. В Народното събрание пробивният възпитаник на американски университет завързал много контакти и станал близък с депутати от различни партии, разказват очевидци на посещенията му там.

„Представяше се като брокер от Уолстрийт, който си е дошъл в България, за да бъде полезен. С някои от колегите стана особено близък. Разказваше, че има връзки в службите за сигурност, а всъщност всички знаеха, че има проблеми с тях“, твърди източникът ни от вече разпуснатото Народно събрание.

В ГДБОП са били наясно за схемата с финансовите измами на Йордан Моллов и Кирил Джабаров отдавна. Разследването е започнало през 2019 година след няколко сигнала на пострадали. Връзките на двамата с политически кръгове смутили антимафиотите, но те продължили да събират доказателства. Знаело се отдавна и за скъпите лимузини и джипове, с които се движат, за парите им зад граница и за близките им контакти със сенчести бизнесмени.

Моллов, Джабаров и съдружникът им Роберт Димитров бяха арестувани през 2014 година заради всяване на паника покрай фалита на КТБ. Тогава те разпращаха имейли и твърдяха, че банковата система ще рухне, като насочваха вниманието на клиентите на банките към техния бизнес с инвестиции. Повдигнаха им обвинения, но мистериозно делото се покри и няма публична информация как е приключило. „Галерия“ научи, че е било прекратено тихомълком година след случая. Тогава комисията за финансов надзор отне лиценза на фирмата им „Глобъл Маркетс“ като инвестиционен посредник. След това тя сменя името си няколко пъти, а регулаторът винаги предупреждаваше потенциалните им клиенти, че не могат да развиват дейността, която рекламират. Въпреки това стотици са се хванали на въдицата им, става ясно миналата седмица, когато групата им беше разбита окончателно, но вече от Специализираната прокуратура.

 

„Финансистите“ развиват бизнес с човек на Каракачанов

Дарин Матов

Един от политиците, които са близки на Моллов и Джабаров е Дарин Матов. Той е бивш депутат от РЗС, а на изборите в неделя се яви като кандидат за народен представител от ВМРО в област Плевен. Поставен е на 8-о място и не успя да се класира за нов мандат.

Дарин Матов е купувал и продавал дружествени дялове на фирмите на Моллов и Джабаров, разкрива Търговският регистър. Връзката на Йордан Моллов и Матов лъсва и от решения на комисията за финансов надзор и от съдебни дела заради отнетите лицензи. Йордан Моллов поема и поста на председател на китайско-българския бизнес клуб от Дарин Матов през 2019 година. Двамата са приятели от много години, разкриват запознати с престъпната дейност на финансиста измамник.

След периода като човек на Яне Янев в РЗС Дарин Матов се пробва и през 2017 година като представител на коалицията „Реформаторски блок – „Глас народен“, но тогава отново не успява да влезе в народното събрание. После се сближава с ВМРО и лично с Красимир Каракачанов, разказват източниците ни от парламента. Неслучайно Матов е назначен в държавната охранителна фирма „Моба“ ЕООД, чийто едноличен собственик е Министерството на отбраната. И до днес Дарин Матов е началник на отдел „Финансово-счетоводна дейност и мениджмънт“ в подопечната на Каракачанов структура. Логично се кандидатира и за депутат от ВМРО на изборите, макар и на неизбираема позиция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html