неделя, 5 май 2024 г.

72-ма нови милиардери в Европа отчете сп. „Форбс“

Амансио Ортега остава вторият най-богат европеец.

72-ма нови европейски милиардери са се появили през тази година, показва публикуваната годишна класация на сп. „Форбс“.

Сред тях са Матиас Дьопфнер, който получи като подарък акции на стойност 1,2 милиарда долара от медийния магнат Аксел Шпрингер и основателят на Checkout.com Гийом Пусас от Швейцария, чийто дял в частната компания за електронна търговия възлиза на около 9 милиарда долара. В редиците на милиардерите се върнаха основателят на easyJet Стелиос Хаджи-Йоану от Гърция и тримата братя германци, основатели на Rocket Internet – Оливър, Марк и Александър Самвер.

Богатството на европейските милиардери се е увеличило за година – достигна 3 трилиона долара, установи „Форбс”. Най -богатите хора са останали до голяма степен защитени от финансовите щети, които причини пандемията.

В класацията фигурират имената на 628 европейски милиардери, в сравнение с 511 през предходната година. Всички те заедно са с 1 трилион долара по-богати, отколкото преди година, което предполага, че за хипер богатите пандемичната година е била доходна, коментира изданието.

Френският магнат на луксозни стоки Бернар Арно води европейската листа и остава на трето място сред най-богатите в света, въпреки че състоянието му от 150 милиарда долара се е увеличило почти двойно в сравнение с миналата година в резултат на пробив в стойността на акциите на „Луи Виютон“. Испанският бос на модата Амансио Ортега е вторият най-богат в Европа със 77 милиарда долара, с 20 милиарда долара повече отпреди година.

От списъка на най-богатите хора за 2020 г. са починали седем европейски милиардери, включително Оливие Дасо от Франция, Хайнц Херман Тиле от Германия, Бенджамин де Ротшилд от Швейцария, Мануел Хове от Испания, Дмитрий Босов от Русия, Дейвид Баркли от Великобритания и Арне Вилхелмсен от Норвегия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html