неделя, 5 май 2024 г.

Официално: Има връзка между тромбозите и ваксината на AstraZeneca

Служител на Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди съществуването на „връзка“ между серума на AstraZeneca и случаите на тромбоза, наблюдавани след прилагането му, в интервю за италианския всекидневник Il Messaggero.

„Вече можем да кажем, че е ясно, че има връзка с ваксината. Какво обаче причинява тази реакция, все още не знаем“, казва Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини в EMA. „Опитваме се да получим точна картина на случващото се, да определим точно този синдром поради ваксината. Сред ваксинираните хора има редица случаи на церебрална тромбоза при младите. Това ще трябва да кажем“.

Вече са установени десетки случаи, няколко от които са довели до смърт. 

Досега EMA твърдеше, че „не е доказана причинно-следствена връзка с ваксината“, въпреки че е „възможно“ и че ползите от ваксинацията срещу коронавируса винаги надвишават рисковете. За Пол Хънтър, специалист по медицинска микробиология в Университета на Източна Англия, интервюиран от Франс прес, „доказателствата сочат по-скоро в посоката, че ваксината на AstraZeneca наистина е причината“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html