неделя, 5 май 2024 г.

Местят 22 мумии в новия им дом със зрелищен парад

Националният музей на египетската цивилизация е голям музей ( с 23 235 квадратни метра изложбена площ) в древния град Фустат, сега част от Кайро, Египет. Музеят бе отворен частично през февруари 2017 г. и показва колекция от 50 000 артефакта, представящи египетската цивилизация от праисторически времена до наши дни. (Снимка: National Museum of Egyptian Civilization in Fustat)

Мумиите на 22-ма древни египетски крале и кралици ще преминат по улиците на Кайро в събота във впечатляваща процесия, съобщи АФП.

В парада, който започва на 3 април от 18:00 ч., ще участват 22 мумии – на 18 царе и четири кралици, датиращи от 17, 18, 19 и 20 династия. Сред известните мумии са тази на фараонът Секененра Таа, наричан Храбрия, който започва освободителна война срещу хиксосите; Кралица Хатшепсут, която издига луксозния храм Дейр Ал-Бахари на Западния бряг на Луксор; и на крал Рамзес II, великият фараон на Новото царство.

Парадът на мумиите ще потегли от Египетския музей на площад Тахрир и ще продължи до Националния музей на египетската цивилизация (NMEC) във Фустат сред фойерверки и почетни залпове. Събитието ще бъде придружено и от кавалкада. Зрителите ще могат да се насладят на богато разнообразие от съпътстващи събития.

Тогава мумиите ще бъдат преместени в новия си „дом“ – Националният музей на египетската цивилизация, който ще отвори врати в средата на април. Всяка от тях ще бъде поставена върху платформа, украсена в характерния за фараоните стил, в позлатена каляска.

Спектакълът, в който ще участват и известни египетски музиканти и изпълнители, ще се излъчва по националната телевизия.

Повече от 200 медии от цял свят са заявили желание да отразят наживо парада.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html