неделя, 5 май 2024 г.

Джо Байдън с инвестиционен план за над 2 трилиона долара

Това е най-голямата инвестиция в работни места от Втората световна война, ще създаде милиони добре платени работни места, ще ни направи по-конкурентоспособни и ще ни постави в по-благоприятна позиция, за да спечелим глобалната надпревара с Китай, каза Байдън. (снимка: интернет)

Президентът на Съединените щати Джо Байдън представи инфраструктурен план на стойност 2,3 трилиона долара, предвиждащ ремонт на пътища, стратегически мостове и летища, разширяване на широколентовия достъп до интернет и увеличаване на финансирането за научна и развойна дейност, информира БНР.

Целта е съживяване на американската икономика, тежко засегната от пандемията, и осигуряване на по-добра позиция на Съединените щати в конкуренцията с Китай.
Американският президент бе категоричен, че планът не търси „възмездие“, а отваря нови възможности.

„Това е инвестиция в Америка, която се прави веднъж на поколение, не може да се сравни с нищо друго от създаването на междущатските магистрали или надпреварата за Космоса. Това е най-голямата инвестиция в работни места от Втората световна война, ще създаде милиони добре платени работни места, ще ни направи по-конкурентоспособни и ще ни постави в по-благоприятна позиция, за да спечелим глобалната надпревара с Китай“, каза Байдън.

Предложението на американския президент включва 621 милиарда долара за модернизиране на транспортната инфраструктура, 400 милиарда в подкрепа на грижите за застаряващите и хората с увреждания, 300 милиарда за стимулиране на производството, над 210 милиарда за преоборудване и изграждане на достъпни жилища и 100 милиарда долара за бърз интернет и други инвестиции.

Сред целите е по-голямата част от електроенергията в страната да се генерира от нисковъглеродни източници.

Разходите по плана ще бъдат частично компенсирани чрез повишаване на корпоративния данък от 21% на 28% и увеличаване на данъците върху чуждестранните печалби на компаниите.

Реакциите не закъсняха – републиканците нарекоха плана „рецепта за стагнация и спад“, а влиятелни бизнес кръгове заявиха, че подкрепят инвестициите, но са против увеличението на данъците.

По-големите правителствени разходи в САЩ днес само ще доведат до по-високи данъци утре, написа финансистът Питър Краб в анализ на плановете на Байдън за икономиката от позицията на кейнсианската макроикономическа теория.

По-късно този месец ще бъде публикуван втори план, насочен към грижите за децата, здравеопазването и образованието. Общо икономическите предложения на Байдън ще изискват разходи между 3 и 4 трилиона долара.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл даде първи знак, че планът на Джо Байдън е далеч от сигурно, че ще се осъществи.

„Ще се боря срещу него във всяка законодателна стъпка от тук насетне“, заяви Макконъл.

Той отбеляза, че планът за инфраструктурни инвестиции е разделителната линия между Демократическата партия на президента и Републиканската заради намеренията на Байдън да увеличи корпоративните данъци от 21 на 28 процента, както и да допусне огромно увеличаване на федералния дълг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html