неделя, 5 май 2024 г.

Почина журналистът на свободния дух Тодор Коруев

 

Тодор Коруев с големия си приятел и земляк Бисер Киров. Снимка: Иван Стоименов, от профила на Тодор Коруев във Фейсбук

Един  от най-известните и широко скроени съвременни журналисти Тодор Коруев си отиде днес от този свят. Тъжната вест съобщиха от Съюза на тракийските дружества в България. „С дълбоко прискърбие съобщаваме, че внезапно ни напусна Тодор Коруев, главен редактор на в. „Тракия“… Той беше дълбоко свързан с трагичната съдба на тракийските бежанци. СТДБ загуби приятел и съмишленик, България – загуби журналист и публицист. Поклон пред светлата му памет“, написаха от Съюза на тракийските дружества в България.

Радетел на каузата на тракийските българи няколко десетилетия, отдаден на душата и красотата  на родната Родопа планина, Тодор Коруев дълги години бе първи заместник-главен редактор на в. „Дума“. То е роден на 24.11.1942 г. в град Момчилград. Завършил е българска филология и философия в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Работил е като учител и заместник-директор в гимназията в родния си град. Журналистическата му кариера минава през вестник „Вечерни новини“ и  „Работническо дело“, преди да обвърже творческата си съдба с вестник „Дума“ и нейният първи главен редактор Стефан Продев. Тодор Коруев е бил кореспондент в Прага и в Москва.

В последните години той бе редактор в издателство „Захарий Стоянов“ и главен редактор на в. „Тракия“. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Автор е на книгите „Момчилград. Летописи“ (1977), „Горещи думи“ (2005), „Тодор Генов. Литературна анкета“ (2007), „Горещи думи 2″ (2009), „Овньо льо вакал, каматан…“ (2012) и „Животописи“ (2014), „Разбойничеството. Истории с хайти в Златоградско“ (2015), „Още животописи“ (2018), „Ние сме народ от чичовци. Литературна анкета с Любомир Котев“ (2018) и „Защото съм такъв. Литературна анкета с Петър Андасаров“ (2019).

Съставител е на сборници за Стефан Продев, акад. Михаил Арнаудов, Виктор Пасков и Веселин Стоянов. Носител е на Наградата на СБЖ за цялостна дейност и на три Златни пера на СБЖ, Наградата на СБП за народопсихология, Националната награда „Николай Хайтов“ за белетристика, Националната награда за публицистика „Богомил Нонев“ и Наградата за политическа публицистика „Георги Кирков“ за 2015 г.

Тодор Коруев ще остави следа в сърцата на всички, които като него бяха отдадени на националните ценности. Той бе прекрасен колега, душата на всяка компания, жива история за процесите в българската литература и журналистика от последните 50 години. Душата е жива, докато има кой да я носи в спомените си и да разказва за нея.

Поклон! Екипът на сайта „Антени“ изказва съболезнования  на семейството на Тодор Коруев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html