неделя, 5 май 2024 г.

В Америка се надига вълна срещу подмяната на пола в женския спорт

Губернаторът на Мисисипи подписва закона за ограничаване на трансджендърите в женския спорт.

В нарастващ брой американски щати се надига законодателна вълна срещу навлизането на трансджендърите в женския спорт, разказва „Ню Йорк таймс“.

Републиканците в Южна Дакота първи през0 2019 г. направиха сериозен опит да забранят транссексуалните момичета от училищните спортове. Техният  законопроект беше известен само като номер 49. Двамата му основни спонсори бяха мъже. И то умря, без изобщо да излезе от комисията, само 10 дни след вкарването му. Но при втория опит вносителите са две жени, които нарекоха проекта с името „Акт за насърчаване на устойчива справедливост в женския спорт“.

Губернаторът госпожа Кристи Ноем, която се смята за възможен претендент за номинацията за президент на Републиканската партия през 2024 г., поиска промени в законопроекта, но бе попарена с вряла вода от консерваторите в партията. Нейните промени са официално отхвърлени от местния парламент. Тя заяви от своя страна, че се надява да наложи проблема отново на специална законодателна сесия преди лятото.

Три други щата вече са приели подобни законопроекти, които възпират трансджендърите от женския спорт. В Мисисипи, Монтана и Арканзас законите влизат в сила това лято. А подобни проекти бяха внесени от републиканците в две дузини други щати, включително Северна Каролина, където непопулярен „закон за банята“ , приет през 2016 г., предизвика бойкоти и накара консерваторите в цялата страна да се оттеглят от усилията за ограничаване на правата на транссексуалните хора. Законът забрани ползването от трансджендъри на обществени тоалетни, бани и съблекални, които не съответстват на пола им, отбелязан в акта за раждане.

„Вие правите промяна в нашето общество, като създавате закони и за щастие имаме някои велики щати, които се активизираха“, казва Бет Стелцер, спортистка аматьор, основателка на нова организация „Save Women Sports“ (Спасете женския спорт), която се противопоставя на „разрушаването на женския спорт заради този на чувствата. 

От друга страна защитниците на трансджендърите в спорта в Америка твърдят, че има  действащи политики за справяне с опасенията относно физическите различия в мъжката и женската биология. Мъжете спортисти, които преминавали към жени, трябвало да бъдат на лечение за потискане на тестостерона една година, преди да могат да се състезават в женски отбор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html